Na, kinek az üzlettársa lett felügyelő bizottsági tag egy nagy állami bizniszt elnyerő multinál?

POLITIKA
2015 június 22., 5:02
comments 100

A BAT Pécsi Dohánygyár Kft. a múlt héten pályáztatás nélkül, arányaiban nevetségesen alacsony koncessziós díj fejében kapta meg a dohány-nagykereskedelem monopoljogát. Mielőtt a cég ilyen kedvező pozícióba került volna, még márciusban felügyelő bizottsági tagnak választotta Lánczi Tamást.

A név ismerős lehet, Lánczi a kormányhoz nagyon-nagyon közeli Századvég vezető elemzője, egyben ő az ügyvezetője Habony Árpád Londonban bejegyzett tanácsadó cégének is.

Lánczi úgy lett tag az ország egyik legnagyobb dohányipari cégének ellenőrző testületében, hogy gyakorlatilag nincsenek üzleti tapasztalatai - a Századvégen kívül eddig kizárólag a közigazgatásban dolgozott. A kormányhoz fűződő szoros kapcsolata viszont kifizetődni látszik, legalábbis a BAT meglepetésre lett tagja a Hódmezővásárhelyen jelentős pénzeket befektető magyar Continentallal közösen a monopol nagykereskedő cégnek, aminek a várható hasznát a piaci szakemberek 5-12 milliárd forintra becslik.

A várható haszon tükrében egészen nevetségesnek hangzik a koncessziós díj, ami idén mindössze tízmillió forint, és még jövőre is csak százmillió lesz. A koncessziós díj 2021-re 600 millió forintra emelkedik, ami még mindig elenyésző a várható haszonhoz képest. (Via Népszabadság. Címlapkép via Századvég)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt