Nincs már szükség felügyeleti biztosra annál a pénzügyi cégnél, amit megvett Orbán multimilliárdos kötélbarátja

gazdaság
2015 június 22., 6:58
comments 51

Rendeződött a pénzügyi intézmény tőkehelyzete és refinanszírozása, ezért a korábban kirendelt felügyeleti biztos visszavonásáról döntött a Magyar Nemzeti Bank

– derül ki az MNB határozatából, amit a Széchenyi Lízinggel kapcsolatban adtak ki. A céghez még tavaly novemberben rendeltek ki biztost – ezt konkrétan az MNB felszámoló cége, a PSFN adta –, amikor annak tulajdonosa, a Széchenyi Bank bedőlt.

A Széchenyi Lízinget idén április 30-án vette meg a Duna Takarék, ismeretlen áron. A Duna Takarék azon kevés korábbi takarékszövetkezet egyike – többek között a Buda-Cash-ügyben meglopott DRB-bankcsoport tagjai mellett –, amelyek megúszták a takarékintegrációt, mivel időben bankká tudtak válni.

A Duna Takarék tulajdonosa pedig nem más, mint Garancsi István, a szerény multimilliárdos, aki ezen kívül is rengeteg szuper üzletben van benne (MET-tulajdonos, Videoton-tulajdonos, Market Építő-tulajdonos, hamarosan reklámtábla-cézár az Esma és az állami segítség révén), de ezt semmiképpen nem annak köszönheti, hogy Orbán Viktor "kötélbarátja" lett a Grossglockner 2009-es megmászásakor.

orbán garancsi

A Széchenyi Bank és a hozzá tartozó takarékszövetkezet és lízingcég ügye az egyik legnagyobb pénzügyi bukás volt az idei brókerbotrányok előtti évben. Az apróbank, ami egy akkori miniszterelnöki bizalmas, az akkori ÁKK-elnök Töröcskei István tulajdonában volt (egy kisebbségi, 49 százalékos részesedés pedig az államé volt), 2014 elején még meg akarta venni a nála többszázszor nagyobb magyarországi Raiffeisent, de aztán a nyáron becsődölt, többmilliárdos adófizetői veszteséget okozva.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt