Nincs már szükség felügyeleti biztosra annál a pénzügyi cégnél, amit megvett Orbán multimilliárdos kötélbarátja

gazdaság
2015 június 22., 06:58
comments 50

Rendeződött a pénzügyi intézmény tőkehelyzete és refinanszírozása, ezért a korábban kirendelt felügyeleti biztos visszavonásáról döntött a Magyar Nemzeti Bank

– derül ki az MNB határozatából, amit a Széchenyi Lízinggel kapcsolatban adtak ki. A céghez még tavaly novemberben rendeltek ki biztost – ezt konkrétan az MNB felszámoló cége, a PSFN adta –, amikor annak tulajdonosa, a Széchenyi Bank bedőlt.

A Széchenyi Lízinget idén április 30-án vette meg a Duna Takarék, ismeretlen áron. A Duna Takarék azon kevés korábbi takarékszövetkezet egyike – többek között a Buda-Cash-ügyben meglopott DRB-bankcsoport tagjai mellett –, amelyek megúszták a takarékintegrációt, mivel időben bankká tudtak válni.

A Duna Takarék tulajdonosa pedig nem más, mint Garancsi István, a szerény multimilliárdos, aki ezen kívül is rengeteg szuper üzletben van benne (MET-tulajdonos, Videoton-tulajdonos, Market Építő-tulajdonos, hamarosan reklámtábla-cézár az Esma és az állami segítség révén), de ezt semmiképpen nem annak köszönheti, hogy Orbán Viktor "kötélbarátja" lett a Grossglockner 2009-es megmászásakor.

orbán garancsi

A Széchenyi Bank és a hozzá tartozó takarékszövetkezet és lízingcég ügye az egyik legnagyobb pénzügyi bukás volt az idei brókerbotrányok előtti évben. Az apróbank, ami egy akkori miniszterelnöki bizalmas, az akkori ÁKK-elnök Töröcskei István tulajdonában volt (egy kisebbségi, 49 százalékos részesedés pedig az államé volt), 2014 elején még meg akarta venni a nála többszázszor nagyobb magyarországi Raiffeisent, de aztán a nyáron becsődölt, többmilliárdos adófizetői veszteséget okozva.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.