Víz-ATM-eket szerelnek fel Kenya fővárosában

Kenya fővárosában Nairobiben több városrészben is probléma a vízhiány. A fő gond, hogy az ott élőkhöz nincs bekötve víz, odavinni nekik pedig költséges, és sok esetben az így felvert árat már nem is tudják megfizetni. A Nairobi Városi Vízügyi és Csatornázási Társaság azonban kitalált egy modellt, amivel talán segíteni tud a szomjazó városlakókon.

A szegények lakta Mathare városrészben már fel is szeretek 4 vízautomatát, amiből sokkal olcsóbban lehet tiszta és friss vízhez jutni, mint az utcai árusoktól.

AFP PHOTO / MARCO LONGARI

Az automaták úgy néznek ki, mint egy ATM: egy feltöltős kártyát kell betenni, aztán beírni, hogy mennyi víz kell, és már jön is a cucc az automata alatt lévő kútból. Az automatákból 20 liter víz fél kenyai schillingbe kerül, ez kicsit több mint 1 forint.

A gépeket a kenyai vízcég a dán Grundfosszal közreműködve készítette, és hasonló automaták már működnek Kenya vidéki régióiban. A cégek szerint azonban a városban is használható a modell, és ha bejön, több gépet szerelnek majd fel. (BBC)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.