Víz-ATM-eket szerelnek fel Kenya fővárosában

külföld
2015 június 22., 14:54
comments 59

Kenya fővárosában Nairobiben több városrészben is probléma a vízhiány. A fő gond, hogy az ott élőkhöz nincs bekötve víz, odavinni nekik pedig költséges, és sok esetben az így felvert árat már nem is tudják megfizetni. A Nairobi Városi Vízügyi és Csatornázási Társaság azonban kitalált egy modellt, amivel talán segíteni tud a szomjazó városlakókon.

A szegények lakta Mathare városrészben már fel is szeretek 4 vízautomatát, amiből sokkal olcsóbban lehet tiszta és friss vízhez jutni, mint az utcai árusoktól.

photo_camera AFP PHOTO / MARCO LONGARI

Az automaták úgy néznek ki, mint egy ATM: egy feltöltős kártyát kell betenni, aztán beírni, hogy mennyi víz kell, és már jön is a cucc az automata alatt lévő kútból. Az automatákból 20 liter víz fél kenyai schillingbe kerül, ez kicsit több mint 1 forint.

A gépeket a kenyai vízcég a dán Grundfosszal közreműködve készítette, és hasonló automaták már működnek Kenya vidéki régióiban. A cégek szerint azonban a városban is használható a modell, és ha bejön, több gépet szerelnek majd fel. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.