Már majd 700 halálos áldozata van a pakisztáni hőhullámnak

külföld
2015 június 23., 14:37
comments 32

Nawaz Sharif pakisztáni miniszterelnök rendkívüli intézkedések bevezetését sürgeti az országban, miután a Pakisztán Szindh nevű tartományában tomboló hőhullám halálos áldozatainak száma 700 fő környékére kúszott. Az ország katasztrófavédelmi hatóságát a hadsereg is segíti a hőhullám elleni védekezésben, több, hőguta kezelésére szakosodott központot is felállítottak a tartományban, és az ország más, a hőhullámnak kitett részein.

A hatóságok szerint a halálos áldozatok többsége Szindh tartomány legnagyobb városából, Karacsiból kerül ki, ahol 45 fok körüli hőmérsékletet mértek az elmúlt napokban. A halottak többsége szegény, aki nem tud légkondicionált helyre húzódni a meleg ellen, és elég vizet sem kap.

photo_camera Járókelők segítenek egy idős emberen, aki összeesett Karacsi egyik utcáján a meleg miatt (AFP)

Szindh tartomány vezetői szerint Karacsi állami fenntartású kórházaiban 612 ember halt meg az utóbbi 4 napban, további 80 fő pedig magánkórházakban vesztette életét. Az egészségügyi intézmények jelenleg is több ezer embert kezelnek a hőhullám okozta tünetekkel, közülük sokan kritikus állapotban vannak.

Karacsiban sokan légkondicionálókkal próbálnak védekezni a meleg ellen, de a megnövekedett áramigénynek nem tud megfelelni a szolgáltató, ami a Ramadán idején egyébként is nagyobb fogyasztással lenne kénytelen szembenézni. A városban egyre több az áramkimaradás, több városrészben tüntettek is már ezek miatt. Többen a pakisztáni kormányt, a tartományi vezetőket és a helyi áramszolgáltatót okolják a sok halottért.

Szindh tartomány egyre több vidékén már vízhiány is van. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.