Skócia a jövőben nem Erzsébet királynőre költené a földjáradékból érkező bevételt

külföld
2015 június 24., 05:46
comments 57

A Skócia területén fekvő koronabirtokokból származó bevételt vonnák el a királynőtől, hogy az összeget Skócián belül használják fel. A skót parlament ötlete nyomán évente mintegy kétmillió fonttal csökkenhet a királyi család bevétele.

Nagy-Britanniában a királyi család számít az egyik legnagyobb földtulajdonosnak, a királyi család bevételének egy jelentős része a földjáradék 15 százalékából jön. Idén a járadék a skót földekről 14,5 millió font volt, ebből 2,2 milliót kapott a Buckingham-palotának elkülönített alap.

photo_camera (AFP PHOTO / POOL / ANDREW YATES)

A skót nacionalisták korábban azt állították, hogy Skócia esetleges függetlenedése után is megmaradhat a királynő államfőként, de azóta sokat romlott a viszony, mert kevéssel a Skócia függetlenségéről szóló népszavazás előtt Erzsébet maga vetette bele magát a kampányba, az elszakadás ellen érvelve. A Buckingham-palota egyelőre annyit reagált, hogy a finanszírozásbeli változások nem fogják megváltoztatni Skócia és a királynő viszonyát.

Ugyanakkor Skócia ezzel nem vágja el minden forrását a királynőnek, hiszen az államkincstárba fizetett adók egy része továbbra is a királyi család finanszírozására megy el.

Az angol királyi család amúgy évek óta anyagi problémákkal küzd, mivel az udvar évről évre túlköltekezik. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.