Skócia a jövőben nem Erzsébet királynőre költené a földjáradékból érkező bevételt

A Skócia területén fekvő koronabirtokokból származó bevételt vonnák el a királynőtől, hogy az összeget Skócián belül használják fel. A skót parlament ötlete nyomán évente mintegy kétmillió fonttal csökkenhet a királyi család bevétele.

Nagy-Britanniában a királyi család számít az egyik legnagyobb földtulajdonosnak, a királyi család bevételének egy jelentős része a földjáradék 15 százalékából jön. Idén a járadék a skót földekről 14,5 millió font volt, ebből 2,2 milliót kapott a Buckingham-palotának elkülönített alap.

(AFP PHOTO / POOL / ANDREW YATES)

A skót nacionalisták korábban azt állították, hogy Skócia esetleges függetlenedése után is megmaradhat a királynő államfőként, de azóta sokat romlott a viszony, mert kevéssel a Skócia függetlenségéről szóló népszavazás előtt Erzsébet maga vetette bele magát a kampányba, az elszakadás ellen érvelve. A Buckingham-palota egyelőre annyit reagált, hogy a finanszírozásbeli változások nem fogják megváltoztatni Skócia és a királynő viszonyát.

Ugyanakkor Skócia ezzel nem vágja el minden forrását a királynőnek, hiszen az államkincstárba fizetett adók egy része továbbra is a királyi család finanszírozására megy el.

Az angol királyi család amúgy évek óta anyagi problémákkal küzd, mivel az udvar évről évre túlköltekezik. (Guardian)

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.