Skócia a jövőben nem Erzsébet királynőre költené a földjáradékból érkező bevételt

A Skócia területén fekvő koronabirtokokból származó bevételt vonnák el a királynőtől, hogy az összeget Skócián belül használják fel. A skót parlament ötlete nyomán évente mintegy kétmillió fonttal csökkenhet a királyi család bevétele.

Nagy-Britanniában a királyi család számít az egyik legnagyobb földtulajdonosnak, a királyi család bevételének egy jelentős része a földjáradék 15 százalékából jön. Idén a járadék a skót földekről 14,5 millió font volt, ebből 2,2 milliót kapott a Buckingham-palotának elkülönített alap.

(AFP PHOTO / POOL / ANDREW YATES)

A skót nacionalisták korábban azt állították, hogy Skócia esetleges függetlenedése után is megmaradhat a királynő államfőként, de azóta sokat romlott a viszony, mert kevéssel a Skócia függetlenségéről szóló népszavazás előtt Erzsébet maga vetette bele magát a kampányba, az elszakadás ellen érvelve. A Buckingham-palota egyelőre annyit reagált, hogy a finanszírozásbeli változások nem fogják megváltoztatni Skócia és a királynő viszonyát.

Ugyanakkor Skócia ezzel nem vágja el minden forrását a királynőnek, hiszen az államkincstárba fizetett adók egy része továbbra is a királyi család finanszírozására megy el.

Az angol királyi család amúgy évek óta anyagi problémákkal küzd, mivel az udvar évről évre túlköltekezik. (Guardian)