Az állam részéről senki sem tárgyal Pákh Imrével Munkácsy Golgotájáról

Fenyegetése szerint már csütörtökön elvitte volna Munkácsy Golgota című festményét a a debreceni Déry Múzeumból tulajdonosa, Pákh Imre. most úgy döntött, hogy nyár végéig marad a kép. Az Amerikában élő Pákh, szerint jelenleg senki nem tárgyal vele a kép megvásárlásáról. A műgyűjtő szerint a 9 millió dolláros vételárért nem csak a Golgotát adná, hanem

"ezért a vételárért cserébe az egész, 52 képből álló Munkácsy-gyűjteményemet 12 éves letétbe adtam volna a magyar államnak. Ez az ár továbbá tartalmazta az elővételi jogot is az egész gyűjteményre".

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A Magyar Nemzeti Bankot viszont csak a Golgota érdekli. Pákh Imre hozzátette, a Golgota nemrég elindított magyarországi védetté nyilvánítását mint folyamatot pozitívnak is el tudja könyvelni, mert ez

"azt mutatja, hogy a kormány végre komolyan kezd foglalkozni a képek sorsával",

de a "bunkósbot-módszert" furcsállja. A tulajdonos szerint a védetté nyilvánítás simán perképes, és nyerne is. Pákh ismét elmondta, hogy van egy vevője a képre, egy orosz milliárdos személyében.

"Elkötelezett vagyok az iránt, hogy Munkácsy képeit minél több magyar láthassa, a Golgotát sem azért vettem meg, hogy a lakásomban tartsam, de ha nem sikerül megegyezni, kénytelen leszek jogi útra terelni az ügyet."

(MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.