Iowa államban a vakoknak is gond nélkül lehet fegyverük

fegyver
2015 június 25., 09:51
comments 92

Iowa államban engedélyezték, hogy a vakok és gyengénlátók is tarthassanak maguknál fegyvert. Az állam törvényei szerint a sheriff a fizikai állapotuk alapján nem tagadhatja el a jogot egyik állampolgártól sem, hogy az fegyvert tarthasson magánál.

Ugyanakkor sokan a hatóságoknál és a vakokat támogató szervezeteknél is megkérdőjelezik, hogy jó ötlet lenne felfegyverezni a látási problémákkal küzdőket.

Az iowai fogyatékkel élők jogvédő szervezete szerint viszont diszkriminációnak számít, ha a vakok nem kaphatnak fegyvertartási engedélyt, ami megsértené a fogyatékkal élők kezeléséről szóló szövetségi törvényt is.

A másik oldalról az iowai vakok iskolájának felügyelő tanára pedig arról beszélt, hogy a fegyvertartásnak talán mégsicsak a ritka kivételek egyikének kellene lennie, ahol a vakok nem lennének teljesen egyenlőek.

A vakok magán- vagy vadászati célú fegyvertartása egyébként nem új dolog Iowa államban, de egy 2011-es szabálymódosítás tette széles körben lehetővé.

A Polk megyei rendőrségen is úgy gondolják, hogy a dolog elég furának tűnik, de kizárólag a látási képességek alapján nem tilthatják el őket a fegyvertartástól.

A megyei rendőrök szerint eddig legalább már három olyan embernek adtak fegyvertartási engedélyt, akik egyébként nem kaphattak jogosítványt és a használati útmutatást sem tudták elolvasni.

Más sheriffek szerint már Kossuth megyében (!!!) is adtak olyanoknak engedélyt, akikről úgy gondolták, hogy nem látnak rendesen.

Azt azonban nem tudják megmondani, hogy hány vak tarthat fegyvert, mert ez egy olyan információ, amit a megyei és hatóságok nem tartanak számon.

A szabályozás nem mindenhol így működik az USA-ban. Nebraska államban például az engedély igénylésénél legalább a jogosítványukat be kell mutatniuk, hogy bizonyítsák a látási képességüket. (wtsp)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.