Most már tényleg állítsa le magát a szemét elnyomó EU: 3797 uniós beruházás valósult meg Szabolcsban

eu
2015 június 25., 12:40
comments 113

Eddig 3797 európai uniós támogatású beruházás valósult meg Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a 2007-2013 közötti pénzügyi ciklusban – közölte Lipők Sándor, a térség fejlesztésekért felelős miniszteri biztosa Nyíregyházán.

A biztos, aki 2000. óta Kemecse Fidesz-KDNP-s polgármestere és az előző ciklusban a kormányzó pártok egyéni országgyűlési képviselője is volt, elmondta: a Nyírségben benyújtott 4792 pályázat kapott támogatást, 512 milliárd forint összegben. Szerződéssel 4706 projekt finanszírozását kötötték le, 492,6 milliárd forint összegű támogatással. Eddig 4509 projekt támogatásának kifizetése kezdődött meg, 435,7 milliárd forint összegben.

Lipők Sándor az MTI-nek azt mondta: a következő, 2014-2020 közötti EU-s pénzügyi ciklus beruházásainak egyeztetését is megkezdték már a megyében, a koordináció tart a térségi kormányhivatal, a megyei és a megyei jogú város Nyíregyháza és a többi település önkormányzata meg a vállalkozások és a civil szervezetek között.

Szeretnék, ha az új ciklus első időszakára a kormányzat által országosan meghirdetett 2200 pályázati lehetőség közül minél több Szabolcsban valósulna meg, már előkészített projekttervek alapján.

Lipők azt mondta, miniszteri biztosként most kettős feladata van, hogy az előző ciklus támogatási szerződéssel lekötött beruházásai közül minél több valósuljon meg a következő hónapokban, és beinduljon az új projektekhez a forráslekötés a lehető legnagyobb arányban.

Lipők Sándor ismertetette azt a felmérést, ami szerint Magyarország éllovas az európai közösség fejlesztési forrásainak szerződéssel lekötött projektjeinél és a megítélt keretösszeg nagyságánál, míg a pénz felhasználásánál második helyen áll.

A pályázók 87 százalékához jutott el már támogatási összeg, ennél jobban csak Litvánia teljesített, 88 százalékkal. A többi országban az átlagos kifizetési arány 77 százalék.

A Magyarországra eső 8200 milliárd forint uniós összegből 7700 milliárd forintot fizettek meg június 22-ig – mondta a miniszteri biztos, aki szerint a további források szerződéslekötése alapján elérheti hazánk akár a 100 százalékos támogatás-felhasználást is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt