Nem apának való vidék?

egyenlőség
2015 június 25., 07:15

Szülőként valamennyiünk aggodalma a tetőfokára hág, ha megbetegszik a gyerekünk. Ápoljuk, mellette vagyunk, a legszívesebben átvennénk tőle a betegség terheit, éjszakákon át nem alszunk inkább, de nem mozdulunk betegágya mellől. Mi szülők ilyenek vagyunk. Apák és anyák egymást váltják a gyerek betegágyánál.

Nem is olyan régen járta be a netet az a fotó, ami megmutatja, mennyire méltatlan helyzetbe kényszerülnek a szülők. Földre terített matracon, széken nyomorognak, és mint egy tegnapi bejegyzésben döbbenten szembesültünk vele, van olyan kórház, ahol a szülők felének erre sincs módja. A Tamás Bence Gáspár által közzétett képről világos, hogy az apák nem számítanak teljes értékű szülőnek, még a nagymama is megelőzi őket a sorban, ha arról van szó, hogy ki virraszthat a betegágy mellett.

tumblr_nqgpgtAa8Q1qabuh5o1_1280

Az első döbbeneten túlesve sem tudunk rájönni, hogy mivel lehet megmagyarázni ezt a nyilvánvalóan sértő, ordító diszkriminációt. Az apák napjára írt cikkünk nem is lehetne aktuálisabb: feketén-fehéren látszik, hogy az apa sokak szemében még ma is félember. Nemhogy elhessentik a gyerek mellől, de egyenesen eltiltják. A gyerek az anya dolga. Ha nem, akkor a nagymamáé.

A Bethesda gyerek belgyógyászati osztályának szabályozása (ami az apró betűs részben kitér az egyedülálló apákra, akik külön engedéllyel azért a gyerekük mellett lehetnek az éjjel) szimplán nem veszi figyelembe azt sem, hogy a széken alvó szülők lehet hogy szívesen váltanák egymást, sőt azt sem, hogy rengeteg kisgyerekes családban az anya - ha várandós, vagy szoptatott kistestvére is van a betegnek - egyszerűen nem is lehet hosszabb ideig éjjel-nappal a nagyobb gyerek mellett. Hát persze, hogy ilyen esetben (is) az apa veszi át a feladatot. Elvégre a szoptatás az egyetlen terület, ahol a szülők nem tudnak csereszabatosak lenni.

Megtiltani az apáknak a kórházi benntartózkodást éjjelre nagyon súlyos üzenetet hordoz, és bárhogy törjük is a fejünket, ez a tiltás szerintünk nemi alapon diszkriminál, és védhetetlen.

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.