Nyígnak a vendéglátósok a Balaton partján, mert az osztrákok elszipkázzák előlük a szakácsokat

gasztronómia
2015 június 25., 05:28
comments 264

Este még bepácoltak harminc kiló húst, aztán zárás után SMS-ben felmondtak, mert kaptak egy jobb ajánlatot Ausztiából - mesélte az egyik Balaton-parti étterem üzletvezetője a sonline.hu-nak a Magyar Tenger környékén uralkodó áldatlan munkaerőpiaci helyzetet szemléltetendő. A szomorú helyzet az, hogy a tóparti vendéglátósok hiába fizetnek "százezreket" a szakácsoknak és a pincéreknek, azok mégis elhúznak Ausztriába. Miért vajon?

A vendéglátósok érdekképviseleti szövetsége szerint jobb helyeken 50-100 ezer forinttal is többet keresnek a szakácsok, mint itthon, ezért a Kisosz akciótervet dolgozott ki az éttermi dolgozók itthon tartására.

A Napi Gazdaságból kiderül, hogy az itthon tartó csodálatos akcióterv legfontosabb elemei:

  • a jelentkezőknek a nyári szezonra itthon szerveztek munkát
  • a téli időszakban Ausztriában biztosítják a folyamatos megélhetés lehetőségét
  • továbbképzéseket tartanak
  • a fiatalok vállalkozóvá válását segítő programot indítottak.

Ezek meg mégis elmennek. Vajon mivel lehetne itthon tartani a szakácsokat?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.