A szerbek szerint évtizedekkel veti vissza a szerb-magyar kapcsolatokat a határra tervezett kerítés

2015 június 26., péntek 12:35
90

A magyar-szerb határra tervezett kerítés felépítése kontraproduktív és évtizedekkel visszaveti a két ország kapcsolatát

- mondta pénteken Belgrádban Ivica Dacic szerb külügyminiszter, majd bejelentette: Szerbia regionális konferenciát akar szervezni az illegális migrációról.

A miniszter szerint Európának egységes álláspontra kell jutnia az illegális migráció okozta probléma megoldásával kapcsolatban. Megismételte, hogy Szerbia egyedül nem tudja kezelni az óriási mértékű illegális határátlépések okozta nehézségeket, a kerítés kiépítését azonban ellenzi.

„Mi a kerítés ellen vagyunk, illetve azon üzenet ellen, amelyet ez szimbolikusan hordoz. Nem az illegális migráció elleni harcot ellenezzük, hanem a falak építését, mert azok a 21. században nem elfogadhatók.”

Kiemelte ugyanakkor, hogy a magyar kormány fizikai határzárra vonatkozó bejelentése ellenére sem mondták le a július elsejére tervezett budapesti magyar-szerb kormánycsúcsot, illetve hangsúlyozta, hogy Belgrád és Budapest kapcsolata továbbra is jó.

Dacic és Szijjártó MTI Fotó: Mohai Balázs

Elmondta, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel is beszélt a határzárról, és magyar kollégája szerint a kerítésnek semmi köze a magyar-szerb kapcsolatokhoz. Dacic azt is elmondta Szijjártónak, hogy a kerítés felépítését a szerb közvélemény ellenzi.

„Arról beszélünk, hogy ledöntjük a falakat és hidakat építünk (egymás között), most meg új falat emelünk.“

Az illegális határátlépések megfékezése volt a témája pénteken annak a belgrádi találkozónak is, amelyen a szerb, a magyar, a német, az osztrák és a bolgár rendőrség képviselői vettek részt.

A szerb belügyminisztérium közleménye szerint a találkozón elhangzott, hogy csak az idén több mint 34 ezren fejezték ki azt a szándékukat, hogy menedéket kérnének Szerbiában, sokan azonban nem éltek ezzel a lehetőséggel, mert Szerbiát csak tranzitországnak tartják, az úti cél Németország, Franciaország, Svédország vagy más skandináv állam.

Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter közölte, hogy közös megoldást és konkrét módozatokat kell találni arra, hogyan védjék meg a határokat, ugyanakkor törvényesen lépjenek fel, és a háborús övezetből érkezőknek menedékjogot biztosítsanak.

A szerb belügyminisztérium kezdeményezte, hogy az osztrák, a német és a magyar rendőrség képviselői együtt járőrözzenek szerb kollégáikkal a macedón határon. Milorad Veljovic, a szerbiai rendőrség igazgatója ehhez hozzátette, hétfőn állapodott meg Papp Károly magyar országos rendőrfőkapitánnyal arról, hogy a jövő héttől magyar rendőrök is teljesítenek szolgálatot Szerbiában, a macedón határon. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt