Apák, álljatok ki magatokért!

egyenlőség
2015 június 26., 07:59

Tegnap számoltunk be róla, hogy az egyik fővárosi kórházban falragasz tájékoztatja a rokonokat, hogy az apáknak gyakorlatilag tilos a látogatási időn kívül a gyerekük mellett lenniük.

Rengeteg visszajelzést kaptunk a tegnapi posztunk kapcsán. Kiderült, hogy nem csak a Bethesda belgyógyászati osztályán fordul elő, hogy az apákat gyakorlatilag kitiltják éjszakára a kórházakból, és csakis a beteg gyerek női hozzátartozója, az anya, vagy a nagymama maradhat bent virrasztani matracon, kempingágyon, polifoamon, vagy széken kuporogva.

Erről - bár többen is felvetették, hogy kellett volna - mi nem kezdtünk a kórházi vezetéssel levelezni. Ez a szöveg nem igényel magyarázatot, diszkriminatív, ahogy van. Az ehhez hasonló harcokat egyébként is határozott meggyőződésünk, hogy nem az újságok címlapjain kell megvívni, hanem az érintetteknek maguknak kell kiállniuk magukért.

Sokan sokféle érvet próbáltak felhozni a kórház mentegetésére, de ahogy mi is írtuk, ez a tiltás szerintünk nemi alapon diszkriminál, és védhetetlen.

A gyermek egyik legfontosabb alapjoga is sérül

Egyik olvasónk, István is felhívta a figyelmünket rá, hogy a 2010-ben készült ombudsmani jelentésben Szabó Máté emberi jogi biztos világosan megállapította, hogy

"...a gyermek jogaival ellentétesnek minősül, ha egy később felvett gyermek mellett csak azért nem tartózkodhat bent az apa, mert az azonos kórterembe korábban felvett gyermek mellett az anya tartózkodik. A gyermek egyik legfontosabb alapjoga, hogy szülei, hozzátartozói vele legyenek"

és hogy

"A házirendbe foglalt szabályozás, illetve alkalmazott gyakorlat, amely általában tiltja, hogy a felvett gyermek mellett férfi hozzátartozója tartózkodjon, ellentétes az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 11. § (4) bekezdésében foglaltakkal, továbbá alkalmas arra, hogy a gyermekegészséghez, illetve védelemhez és gondoskodáshoz való jogával összefüggő visszásságot okozzon"

A biztos leszögezi, hogy az egyetlen szempont, amit a közös elhelyezésnél figyelembe kell venni, az a szülők tisztálkodási körülményeinek biztosítása, amit a biztos szerint például a mellékhelységek ütemezett használatának szabályozásával lehet megoldani, de nem tilthatnak ki senkit a gyereke kórházi szobájából a neme miatt.

Kihez fordulj, ha apa vagy, és nem engedték, hogy a gyereked mellett éjszakázz a kórházban?

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) egyik referense kérdésünkre szintén megerősítette, az ombudsmani állásfoglalás egyértelmű, a kitiltott apáknak (és kifejezetten nekik, hiszen ők a jogsérelem elszenvedői) hasonló helyzetekben érdemes hozzájuk fordulniuk.

Ha a konkrét ügyben az EBH megállapítja a jogsérelmet, felszólíthatja a kórházat a jogsértő, diszkriminatív helyzet megszüntetésére.

Hajrá apák, álljatok ki magatokért!

Az EBH által üzemeltetett, az egyenlő bánásmód követelményét ért sérelmeket bejelentő felületet itt lehet elérni.

Címlapi kép

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.