Rossz dán gecit talált az ÁNTSZ Magyarországon

Márciusban az  európai gyorsriasztási rendszeren keresztül értesült az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala arról, hogy

genetikailag hibás spermiumok kerültek Magyarországra.

A spermiumokat (mi másra?) beültetésre hozták. Az ÁNTSZ ezért kezdett nyomozni a KRIO Intézet Sejt- és Szövetbank Zrt-nél, és kiderült, hogy a cég már 2013 óta törvénysértő módon importál hímivarsejteket egy dániai sejtbankból. Az ÁNTSZ eljárást indított és határozatban azonnali hatállyal, fellebbezésre való tekintet nélkül megtiltotta a jogellenes gyakorlatot.

Itthon csak olyan ember adhat spermát, aki személyesen megjelenik a spermabankban, és ott kivizsgálásoknak veti alá magát, valamint belemegy abba, hogy egy donortól a magyar jog szerint legfeljebb 4 utód születhet. A jelenlegi szabályok szerint Magyarországra külföldi spermabankból is tilos spermát behozni.

Ezt szegte meg a KRIO Intézet, majd a Dániából behozott ivarsejteket továbbadta olyan egészségügyi szolgáltatóknak, amelyek mesterséges megtermékenyítést (IVF) végeznek. A fentiek értelmében ez sem felelt meg a jogszabályi követelményeknek.