A hitelezők ötletei ellen tüntettek Athénban

külföld
2015 június 29., 17:54
comments 154

Az elmúlt napok EU-párti megmozdulásai után most azok gyűltek össze a görög fővárosban, akik a vasárnapi népszavazáson a nemet mondást tartják üdvözítő útnak. A szavazáson egy kérdés lesz majd, aminek lényege, hogy a görög kormány elfogadja-e azokat a reformfeltételeket, melyet hitelezőik támasztanak velük szemben. Hogy mik ezek az igények, azt épp az EU hozta nyilvánosságra vasárnap.

Ha esetleg a nemek győznének, akkor az egyben az eurózóna elhagyását jelentené Görögország számára. Erre már hétfőn az EU vezetői figyelmeztettek.

A német pénzügyminiszter, Sigmar Gabriel egészen egyszerűen fordította le a szavazás tétjét: igen vagy nem az eurózónára. Az euró és a drachma közötti szavazásnak nevezte a referendumot az olasz miniszterelnök, Matteo Renzi, míg a francia államfő, Francois Hollande annyit mondott, hogy a tét az, hogy a görögök benn akarnak-e maradni az eurózónában.

photo_camera (ARIS MESSINIS / AFP)

A görög miniszterelnök, Alekszisz Ciprasz a nem szavazatot támogatja, de közben szeretné, ha az ország az eurózónában maradna. A fenti megszólalások alapján ez nem tűnik egy könnyen járható útnak. Igaz, Ciprasz szerint nem is akarják őket kirakni az eurózónából, mert az túl sokba kerülne nekik. És szerinte minél többen szavaznak vasárnap a nemre, annál erősebb lesz Görögország tárgyalási pozíciója az EU vezetőivel szemben.

(BBC, Guardian, felső kép: LOUISA GOULIAMAKI / AFP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.