Izrael bevándorlóellenes kerítést épít a jordániai határra

külföld
2015 június 29., 12:56

Izrael elég jól teljesít falak és kerítések építésében, most például arról döntött Benjamin Netanjahu kormánya, hogy Izrael és Jordánia határára is elkezdenek kerítést építeni. A határzár a folytatása lesz az izraeli-egyiptomi határon lévő, már kész kerítésnek. A most jóváhagyott tervek szerint a határzárat Eliatnál, Izrael legdélebbi, az Akabai-öböl partján lévő városánál kezdik majd építeni észak felé. Az első szakaszban 30 kilométernyi új kerítés épül meg.

photo_camera "ISR-EGY border 6521a" by Idobi - Own work. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons

A kormány indoklása szerint a határzár meghosszabbítására az idegen fegyveresek és a bevándorlók miatt van szükség, hiszen Netanjahuék szerint mindkettőből sok lép át azon a határszakaszon Izraelbe. A zsidó államban jelenleg 53 ezer afrikai bevándorló él, a többségük az izraeli-egyiptomi határon lépett az országba, ahol már kerítés van.

Izraelnek már nincs olyan szomszédja, akitől ne védené határzárral magát: az egyiptomi és a most épülő jordániai szakasz mellett, van már kerítés a szíriai és a libanoni határon is. Ciszjordániában meg ugye fal van. (via France24)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.