Szexista, vagy feminista a figaró, aki női vitorlásverseny passzátszelét fújja?

szexizmus
2015 június 29., 16:15

Épp csak pár napja, hogy arról olvastunk, az egyik nagy vitorlásverseny véget ért, máris láthattuk, hogy kis hazánkat minimum egy óceán választja el más, normálisabb helyektől.

Rózsaszín, cicamicás, egyszerre behízelgő és frankón sértő: innen is tudjuk, hogy ez az esemény nekünk, nőknek szól.

Ez a Kékharisnya Regatta a Balatonon

A név gúnyos felhangján nem is merengenénk hosszabban, mondjuk állítólag vannak nők, akik a háztartás meg szülőszoba helyett önmegvalósítanak, és tök jó, hogy ezzel a névadással a Kékszalagra, az Igazi vitorlásversenyre is utalnak egy kicsit. Hihetetlenül szellemes, sokat törhették rajta fejüket az ötletgazdák. Pont olyan fantáziadús és találó, mint a Női kosárlabada Eb-t vörös tűsarkúval, vagy a Női kézilabda Eb-t rúzsfoltot hagyó női szájjal reklámozni.

„Elgondolkodtam, hogy a nők, amikor a férfiak parancsát követik a vitorláson, ugyanazt csinálják, mint otthon. A férj irányít, ők pedig remekül végrehajtják a feladatokat. Abban biztos vagyok, hogy a következő évtizedeknek éppen ez a legfontosabb irányvonala, hogy a nők végleg és teljesen önállósodjanak, elhiggyék magukról, hogy tényleg mindenre képesek, amire egy férfi.”fogalmaz az ötletgazda Zsidró Tamás, akinek meglehetősen vegyes üzenetekkel operáló, bár nem rossz ötlete mellett neves szponzorok sorakoztak fel.

Igen, szerintünk ez az üzenet a névadásától eltekintve is meglehetősen otromba.

Kvázi-feminista eseményként a nőket „segíti”, hogy elhiggyék, képesek mindenre, amire egy férfi, de azért a körítéssel az eseményt komolytalanná, a résztvevőket pedig nevetségessé teszik:

„Persze a férfiakat sem zárjuk ki teljesen. Minden hajón lehet egy hímnemű is, de azért hibapont jár. Viszont ezt kompenzálhatják a hölgyek különböző plusz pontok megszerzésével. Ha például egyforma a lányok ruhája egy hajón, ha menet közben átöltöznek, azért mind további pont jár. Földváron egy beautyszigettel várjuk a befutó hajók személyzetét. A hölgyeknek, akiknek a szél belekapott a frizurájukba, megcsináljuk a haját ott helyben, akinek csörlőzés közben letört a körme, annak körmös szakemberek nyújtanak azonnali segítséget. De lesz borkóstolás, tesztvezetés is. Minden a nőkről szól. Ez a missziója ennek a rendezvénynek.” - teszi tisztába a magát szerényen csak fodrászként neveztető celeb, hogy mitől is női egy vitorlásverseny.

Fodrászat és műköröm. Ez kell a nőknek?

Tényleg elhiszi valaki, hogy erről szól egy női sportverseny, hogy csajoskodjunk és távozzunk épp olyan tökéletes hajjal és körömmel, ahogy nyilván érkeztünk is? Csoda, hogy azért nem jár plusz pont, ha valaki a fedélzeten, kameraérzékenyen vált ruhát, vagy szelfizget a verseny közben...

Ha valaki ezt komolyan gondolja, nézze meg gyorsan inkább a világ egyik legrangosabb vitorlásversenyén, a Volvo Ocean Race-en minap szakaszt nyerő, csak nőkből álló csapatot. Nem valószínű, hogy a műkörmeik, vagy a szélfútta frizurájuk miatt aggódtak volna.

Valami nagyon nincsen rendben a sportoló nők megítélése kapcsán, amíg sokan hiszik és sugallják, hogy a valódi sport az, amit férfiak csinálnak, a nők pedig mindennek csak valami nevetségesen béna változatát prezentálhatják, szóval legalább szexik legyenek közben.

Nekik is küldjük Amy Poehler és Seth Meyers videóját, akik épp a napokban vitatták meg, mit is gondolnak ők a sportvilág szexizmusáról: nem, nem az a női sportkarrier csúcsa, hogy megmutathatod, képes vagy egy kézzel kitakarni mindkét mellbimbódat a Sports Illustrated címlapján. Tényleg.

link Forrás

A címlapképen a Volvo Ocean Race egyik versenyzője, Sophie Ciszek, az SCA Team tagja látható.

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.