Kuba az első ország a világon, ahol bizonyítottan meg tudják akadályozni, hogy a HIV-fertőzött anyának HIV-fertőzött gyereke szülessen

2015 július 2., csütörtök 3:39
52

A kubai orvostudomány messze földön híres nagyszerű eredményeiről - a legjobb bizonyíték erre maga Fidel Castro, aki 1926 óta harcol az imperializmus ellen anélkül, hogy közben akár egyszer is levegőt vett volna.

Az ENSZ egészségügyi szervezete, a WHO most bejelentette: hivatalosan Kuba az első ország a világon, amelynek gyakorlatilag sikerült megakadályoznia, hogy a HIV-fertőzés anyáról gyerekre terjedjen.

Ahhoz, hogy ezt egy ország elmondhassa magáról, a WHO kritériumai szerint az kell, hogy 100 000 élve születésre legalább egy év alatt kevesebb, mint 50 HIV-fertőzött csecsemő jusson. Kuba ezt bőven túlteljesítette: 2013-ban az országban összesen 125 880 csecsemő született, és közülük csak ketten voltak HIV-fertőzöttek.

A világon 16 millió nő él HIV-fertőzéssel, közülük évente 1,4 millióan lesznek terhesek. Ha az anyák a terhesség megfelelő szakaszaiban gyógyszert kapnak, mindössze 1 százalék az esélye annak, hogy a gyerek HIV-fertőzött lesz, ha viszont nem, az esély 45 százalékra nő.

Szakértők szerint könnyen elképzelhető, hogy az USA és Kanada is elérte azt a szintet, amit Kuba, csak ők nem minősíttették magukat a WHO-val.

(IFL Science)

 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt