Orosz atombombázókat fogtak el az Egyesült Államok partjainak közelében

külföld
2015 július 06., 18:53
comments 386

Az incidens még július 4-én történt, de az eset csak most került nyilvánosságra. Két Tupolev Tu-95-ös orosz stratégiai bombázó közelítette meg az amerikai partokat, Alaszkánál, illetve Kaliforniánál. Az amerikai légierő két F-15-ös vadászgép bevetésével reagált. A jelentés szerint még azelőtt sikerült befogni a gépeket, hogy azok beléptek volna az amerikai légtérbe. Ami 12 mérföldnyire kezdődik a szárazföldtől. Azt a Pentagon nem árulta el, milyen messze érték be a gépeket, de egy forrás szerint mindez mintegy 200 mérföldnyire történhetett a partoktól.

Ugyanakkor a bombázók felbukkanása így is egyértelmű jele szakértők szerint az egyre hidegháborúsabbá váló geopolitikai helyzet további komolyodásának.

photo_camera Egy Tupolev Tu-95-ös (via Wikipedia)

Ezek a típusú bombázók alkalmasak nukleáris fegyverek szállítására is, de azt nem hozták nyilvánosságra, hogy fel voltak-e fegyverezve.

Egy nyugalmazott tábornoka a légierőnek már arról beszélt az amerikai sajtóban, hogy hasonló provokációt csak a hidegháborúban tapasztalt. Szerinte Putyin egyszerűen teszteli, hogy meddig mehet el Obamával szemben. (Business Insider)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.