10 éve utazik az űrben, a jövő héten végre megkezdheti a küldetését

2006. január 19-én indította útjára a NASA a New Horizons nevű műholdat a floridai Cape Canaveral űrközpontból. Ez lesz az első emberi műszer, amelyik közelről figyelheti majd meg a Plútót és annak Charon nevű holdját. Több mint 9 évnyi utazás és több hibernációs ciklus után július 13-ra meg is érkezik a bolygóhoz. Pályája szerint nagyon gyorsan halad, július 14-én reggel ér legközelebb a Plútóhoz, és a találkozás után alig egy órával már a Charont kell vizsgálnia.

Még aznap húzódik a Plútó árnyékába is, ami azért jó, mert ahogy eltűnik a Nap a Plútó mögött, a fény áthatol a bolygó (vagy nem bolygó) atmoszféráján, így pedig vizsgálni lehet azt is. Utána nem sokkal ugyanezt eljátssza a szonda a Charonnal is. Utóbbiról nem nagyon gondolják, hogy légköre lenne, de azért hátha.

Miközben a műhold a Plútót és a Charont vizsgálja, elfordítja antennát a Földtől, így teljes rádiócsendben tölt majdnem egy teljes napot. Ahogy kiér az égitestek takarásából, elkezdi küldeni a Földre a mérési eredményeit, antennája azonban nagyon energiatakarékos: egy villanykörténél is kevesebb energiát használ csak, hogy adatait a több mint 5 milliárd kilométerre lévő Földre küldje.

Ezért természetesen baromi lassú is lesz a folyamat:

a július 14-i küldetés után 16 hónapot kell várnunk, hogy megtudjuk, sikerült-e a dolog.

Addig nem tehetünk mást, mint hogy drukkolunk. Különösen július 14-én. Hajrá New Horizons!