Az amerikai belbiztonság szerint nem kibertámadás okozta a New York-i tőzsde, a United Airlines és a Wall Street Journal leállását

Nincs jele annak, hogy kibertámadások állnának az Egyesült Államokban szerdán történt jelentős rendszerleállások mögött, amelyek a New York-i értéktőzsdét és a United Airlines légitársaságot érintették - közölte az amerikai belbiztonsági minisztérium.

A United Airlines gépei szerdán reggel több mint egy órán át nem tudtak felszállni a vállalat informatikai rendszereinek leállása miatt. A probléma világszerte 4900 járatot érintett, és bár a rendszer szerdán délelőtt helyreállt, az egyórás leállás valószínűleg csütörtökön is fennakadásokat fog majd okozni a légi közlekedésben az okozott késések és logisztikai problémák miatt.

A cég gépeinek leszállását nem akadályozta a rendszerhiba, azonban a leérkezett repülők földi fogadásában voltak fennakadások. Ezek miatt néhány járat utasai háromnegyed órát voltak kénytelen várakozni, mire leszállhattak a gépről. Az induló gépekre pedig helyenként kézzel kellett beszállókártyákat kiállítania a United Airlines munkatársainak.

Néhány órával később, helyi idő szerint 11.32-kor a New York-i értéktőzsde felfüggesztette a kereskedést egy belső technikai problémára hivatkozva. A leállás nem befolyásolta a New York-i tőzsdén (NYSE) jegyzett részvények forgalmát más tőzsdéken. A CNN hírcsatorna értesülései szerint már a kereskedés kezdete előtt voltak jelei a problémáknak: a tőzsde vezetése jelezte is a brókereknek, hogy több mint kétszáz részvényt technikai okokból nem adhatnak és vehetnek a nap folyamán.

A leállás előtt a tőzsde mínuszban volt a kínai részvényárfolyamok tartós és jelentős esésével, illetve a görögországi helyzettel kapcsolatos aggodalmak miatt.

A CNN kérdésére a belbiztonsági minisztérium közölte, hogy

jelenleg nincs jele annak, hogy rosszindulatú tevékenység okozta volna a hibákat.

Az NBC hírtelevízió pedig kormányzati forrásokból úgy értesült, hogy a két rendszerhiba között semmi összefüggés nincs.

A United Airlines saját első vizsgálata szintén úgy ítélte meg, hogy nem külső támadás okozta a rendszerhibát, és a New York-i tőzsdét üzemeltető cég is arról számolt be, hogy belső problémák, nem pedig kibertámadás áll a leállás mögött.

A légitársaság és a tőzsde mellett a The Wall Street Journal üzleti lap hírportálja is technikai gondokkal küzdött szerdán, bár a honlapot csökkentett módban hamar újraindították. (MTI)