Orosz vétó miatt nem fogja népirtásnak nevezni az ENSZ BT a srebrenicai mészárlást

2015 július 8., szerda 6:54

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa elhalasztja a szerdára tervezett szavazást arról a brit javaslatról, ami a boszniai háború legvéresebb eseményét, az 1995-ben elkövetett srebrenicai mészárlást nevezte volna népirtás bűnének. Minderre azért volt szükség, mert Oroszország jelezte, hogy meg fogják vétózni a tervezetet.

A javaslat támogatói abban bíztak, hogy egyhangúlag fog átmenni a javaslat, amit a mészárlás huszadik évfordulójára időzítettek. 1995-ben a Ratko Mladić vezette szerb hadsereg több mint nyolcezer boszniai muszlimot gyilkoltak meg, köztük időseket és gyermekeket is.

A Hágai Nemzetközi Bíróság határozata korábban már népirtásnak minősítette a mészárlást, mivel azt kimondottan azzal a céllal hajtottak végre, hogy az adott területen élő minden bosnyák muszlimot elpusztítsanak. Srebrenicát korábban az ENSZ által védett biztonságos területnek nyilvánították a holland békefenntartók mégsem tettek semmit, hogy megakadályozzák a vérengzést.

Az orosz nem szavazatot vélhetően a Putyinnal jó kapcsolatot ápoló szerbek lobbizhatták ki. A szerb kormány rendkívüli ülést is tartott kedden az ügyben. A tervezetet alapjaiban ítélte el a boszniai szerbek vezetője is. A szerb kormány szerint is elítélendő a brit tervezet, ugyanakkor Aleksandar Vucic miniszterelnök el fog látogatni a srebrenicai megemlékezésre, hogy tisztelegjen az áldozatok előtt és hogy túllépjenek a háborún. Vucic szerint az ország kész elismerni, hogy egyes személyek elkövettek bűnöket. De nincs szó kollektív bűnösségről.

Az oroszok jóval általánosabb tervezetvázlatot is bedobtak, amiben sem a Srebrenica, sem a népirtás szavak nem szerepeltek. (TIME)