Vigyázat, valószínűleg kamu az a levél, amit a NAV nevében kapnak az AirBnB-sek

gazdaság
2015 július 09., 08:27
comments 76

Több olvasónk is jelezte, hogy az AirBnB szállásközvetítő felhasználói angol nyelvű levelet kapnak egy a szájton Tax Authority Budapest néven regisztrált embertől, magyarul a NAV-tól.

nav

A levél aláírója, Fekete Ferenc arra hívja fel a figyelmüket, hogy július 11-én, szombaton délelőtt legyenek ott a lakásban, amit kiadnak, mert ellenőrzés jön, és külön felhívja a figyelmüket arra, hogy legyen náluk a személyi és adóigazolványuk. (Lehet, hogy más időpont is létezik, nekünk ezt az egy levelet küldték el többen.)

nav_airbnb

Természetesen felhívtam a NAV adószakmai szóvivőjét, Dr. Kis Péter Andrást, aki nem tudott az AirBnB titokzatos, Adóhatóság nevű felhasználójáról, és azt mondta, küldjem el a kérdést mailben. Elküldtem, de még nem válaszoltak, viszont egyre nyilvánvalóbb, hogy

  1. vagy eleve ordas kamu volt az egész, felhasználóstul, levelestül, Fekete Ferencestül,
  2. vagy tényleg a NAV-tól származott az ötlet, de időközben meggondolták magukat.

Egyrészt ugye a NAV-ból bármit kinéz az ember, de az nehezen hihető, hogy Tax Authority Budapest néven regisztráljon egy szállásközvetítő oldalra.

Másrészt ha már leveleket küldözget a magyar felhasználóknak, azt miért angolul tenné? Tolmács, ugye.

Harmadrészt, bár a cím stimmel, és Fekete Ferenc nevű ember is létezik a NAV-nál, ő a Fejér megyei Vám- és Pénzügyőri Igazgatóságának igazgatóhelyettese, miért pont ő küldözgetne angolul leveleket az AirBnB-n?

Negyedrészt a Tax Authority Budapest nevű profilt, ami a fenti képen is látható, és ahonnan a levelek érkeztek, mostanra, az elmúlt másfél órában törölték az AirBnB-ről. Egyénként itt volt.

Úgyhogy mindenki nyugodjon meg, és akár kamu a dolog, akár nem, amíg ki nem derül az igazság, senki ne válaszoljon semmiféle Fekete Ferencnek, és főleg senki ne álljon szombat délelőtt kiadó lakásának ajtaja előtt a személyi igazolványával. Ha akarnak valamit, majd úgyis jönnek.

A NAV válaszát továbbra is várjuk.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.