Kiszivárgott, mit akarnak még az EU pénzügyminiszterei a görögöktől

külföld
2015 július 12., 10:13
comments 109

A Reuters birtokába került a lista, hogy az EU pénzügyminisztereit tömörítő Eurogroup milyen további feltételeket vár el az így elég messzire elment görög kormánytól a hitelért cserébe.

Ez állítólag az a tervezet, ami szombat este napirenden volt, mielőtt meg nem szakadt az ülés, hogy vasárnap délelőtt folytatódjon.

A szöveg szerint az Euroroup egyrészt üdvözli a görög kormány eddigi vállalásait, főleg az intézményi átalakítások terén, ugyanakkor akad még pár igényük.

Ilyen egy ambiciózus nyugdíjreform végrehajtása, ami képes a görög alkotmánybíróság 2012-es, reformot eltörlő döntésének hatását kompenzálni. Az eddiginél nagyra törőbb átalakítása kell a termelői szektornak is, az OECD irányelvei alapján világosabb kialakítása kell a vasárnapi kereskedelemnek, a gyógyszertár-tulajdonlásoknak vagy például a pékségeknek.

E némileg absztrakt elvárások mellett jóval konkrétabb elvárás, hogy az energetikai piacon privatizálni kell az áramtovábbító hálózatot is. De amúgy is jobban eltervezett és felmért privatizációs tervekre van szükség minden területen.

A munkaerőpiac sem úszná meg az Eurogroup listáját, a kollektív tárgyalási jogok szigorú felülvizsgálatát várnák el az EU pénzügyminiszterei. Szükség van emellett a pénzügyi szektor további erősítésére, például keményen le kellene csapni a nem törlesztett hitelekre. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.