Koszovó fővárosában kikapcsolták a vízellátást, mert félő volt, hogy az Iszlám Állam mérgezésre készül

külföld
2015 július 12., 08:19

A koszovói hatóságok azért döntöttek így, mert a rendőrség letartóztatott a fővárosban öt embert, akik a gyanú szerint az Iszlám Állam névre keresztelt terroristaszervezethez tartoztak, és arra készültek, hogy megmérgezzék a város egyik víztározóját.

Az ivóvízellátást szombat napközben kapcsolták le, biztonsági okokra hivatkozva. Majd mintavétel kezdődött, gyanús összetételű anyagok mibenlétét vizsgálják.

A rendőrség állítólag három gyanúsan viselkedő embert szúrt ki a Badovac-tározónál. Ez látja el Pristina lakosságának több mint felét vízzel, mintegy 200 ezer embert. Két másik gyanúsítottat később vettek őrizetbe.

A rendőrség több részletet nem árult el, csak hogy őket mind terrorizmussal vádolják.

A Reuters informátora szerint a letartóztatottak között van két olyan ember is, akit tavaly már őrizetbe vettek, mert gyanús körülmények között utaztak Szíriába.

Az ország rendőrsége már hetek óta készültségben volt, mert az IS propagandafilmjeiben több koszovói önkéntes is felbukkant. Becslések szerint az országból több mint 200 ember ment harcolni a terroristákhoz, és több mint harminc olyan koszovói lehet, aki meg is halt Szíriában vagy Irakban. (Guardian)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.