Nem, a nők nem bánják meg az abortuszt

egészség
2015 július 13., 17:56

Régi tévhit, hogy a terhességmegszakítás sosem gyógyuló lelki sebeket ejt a nőkön, hogy jellemzően megbánják, amit tettek. Nőszervezetek és lelki egészséggel foglalkozó szakemberek régóta állítják, ez nem igaz. Nem okoz mentális zavarokat a terhességmegszakítás, az viszont annál inkább, ahogyan az ezen átesett nőkkel bánik a környezetük. Ez a múlt héten publikált amerikai vizsgálatokon alapuló tanulmány is az utóbbi álláspontot erősíti meg.

2008 és 2010 között közel ezer amerikai nőt kérdeztek meg a terhességmegszakítását követően több időpontban is az érzéseikről.

A legtöbben már a beavatkozás után pár nappal is arról számoltak be, hogy számukra megkönnyebbülés volt számukra az abortusz.

Kevéssé meglepő módon azokat érintette inkább rosszul az egész, akik a várt, tervezett magzatot genetikai probléma, vagy fejlődési rendellenesség miatt nem hordhattak ki.

Azok a nők számoltak még be nagyobb arányban rossz érzésekről, depresszióról és szorongásról a terhességmegszakításuk kapcsán, akik olyan közegben élnek, ahol az abortuszt kategorikusan elítélik és ellenzik, az abortuszon átesett nőket pedig megbélyegzik. De még ők sem bánták meg, hanem általában úgy gondolták, helyesen döntöttek.

Sőt, ahogyan az ezen a grafikonon is látszik,

az abortuszt választó nők érzelmei egészen hasonlóan változtak, mint azoké a nőké, akik kihordták nem kívánt terhességüket.

Bár a magukat életvédőnek nevezőket ez egyáltalán nem fogja meghatni, de egyébként egy korábbi, több százezer dán nővel végzett az hasonló vizsgálat is meglepően hasonló eredményekre jutott, mint ezt a mostani amerikai.

Via Think Progress, Advancing New Standards in Reproductive Health, Pubmed

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.