Ciprasz: nem hiszek a megállapodásban. Schäuble: nem hiszek a megállapodásban

gazdaság
2015 július 14., 20:19
comments 195

Interjút adtak a vasárnap éjjeli-hétfő hajnali leszámolás főszereplői. Ebből kiderül, hogy mindenki szívből gyűlöli azt a megállapodást, amit hajnalra kiizzadtak, és csak azért írják alá, mert nem volt más választásuk.

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök:

"Vállalom a felelősséget a megállapodásért, pedig nem hiszek benne, de csak azért írtam alá, hogy az ország elkerülje a katasztrófát."

Beszélt arról is a tévéinterjúban, hogy azért lett volna lehetetlen átállni most drachmára, mert az országnak nincs semmilyen devizatartaléka, ami egy hiteles saját pénz alapja lehetne. Elismerte, hogy Janisz Varufakisz követhetett el hibákat a tárgyalások folyamán, de ezekért vállalja a felelősséget. "Lehet, hogy valaki remek közgazdász, de közben nem túl jó politikus" – mondta róla.

Arról, hogy miért döntött a népszavazás mellett, azt mondta, hogy akkor még úgy látta, hogy meg fogják hosszabbítani a korábbi hitelprogramot. "Ezt meg is beszéltük akkor a hitelezőkkel" – állította. Végül viszont bosszúálló magatartást tapasztalt részükről.

Egyelőre nincs áthidaló hitel, a bankok pedig akár egy hónapig is zárva tarthatnak, mielőtt feltőkésítenék őket, mondta.

Azt is elmondta, hogy a spanyol választások nagyon fontosak lesznek Európa jövője szempontjából – ez azért is érdekes, mert pont ma határolódott el tőle a spanyol kvázi testvérpárt, a Podemos egy képviselője.

photo_camera Résztvevők Alekszisz Cipraszt (b), Wolfgang Schäuble német pénzügyminisztert (k) és Angela Merkel német kancellárt ábrázoló maszkokban az athéni parlament előtt rendezett kormánypárti tüntetésen (Fotó: MTI / EPA / Oresztisz Panajotu)

Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter:

"A [német] kormányban többen is vannak, akik azt gondolják, hogy jobb lenne Görögországnak és a görög népnek is, ha inkább az eurózónán kívül lennének, persze csak ha ők döntenek így."

A német pénzügyminiszter is úgy látja, hogy elég rossz a megállapodás, ő sem hisz benne, mondta brüsszeli riporterek előtt, de az ügy fontossága miatt azt mondta, hogy most inkább a sürgősen megoldandó dolgokra, így az áthidaló hitelre kell koncentrálni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.