Jacenyuk: A görög válságkezelés miatt nő az ukrajnai reformokkal szembeni ellenállás

külföld
2015 július 14., 09:09
comments 68

Az ukrán kormányfő szerint „politikai katasztrófa” a görög válság kezelési módja, ami miatt máris erősödik az Ukrajnától megkövetelt reformokkal szembeni hazai ellenállás.

Arszenyij Jacenyuk a Financial Timesnak azt mondta: a figyelem olyan mértékben összpontosul Görögországra, hogy Ukrajna „már fel sem tűnik a radarernyőkön”.

Az interjúban Jacenyuk kifejtette, hogy Ukrajnának a következő 4 évre összesen 25 milliárd dollárt ígért az IMF, a Világbank és több más szervezet,

„miközben orosz harckocsik mozognak ukrán területen, és Ukrajna elveszítette gazdasága 20 százalékát (...) görög barátaink pedig, jóllehet Görögország lakossága a negyede Ukrajnáénak, máris kaptak 300 milliárd eurót, és még további 60-80 milliárdra van szükségük”.

Az ukrán miniszterelnök szerint a „görög saga” nehezíti az ukrán kormány számára az ukrajnai válság kezelését, mivel egyes parlamenti frakciók Kijevben máris tervezeteket nyújtanak be a nyugdíjrendszer, az energiaszektor és egyéb területek reformjainak visszafordítására. A görög válság kezelése „politikai katasztrófa (...) és politikai felelőtlenség is”, mivel más országokban is csökkenti a kemény reformintézkedések melletti elkötelezettséget.

Jacenyuk szerint az ukrán kormány elkötelezte magát a reformok keresztülvitele mellett, és hajlandó megfizetni „ennek a kamikaze-bevetésnek” a politikai árát. Ez a mozgástér ehhez nem túl széles – mondta. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt