Titkos IMF-jelentés: 30 évig fel kellene menteni Görögországot a kamatfizetés alól, vagy ki kéne tömni őket pénzzel

gazdaság
2015 július 14., 19:37
comments 121

A következő két évben a görög GDP 200 százalékára fog emelkedni a görög államadósság, ezért sokkal radikálisabb eszközökkel kell a hitelezőknek kisegíteni az eurózóna leginkább bajba jutott országát, mint ami eddig felvetődött – írja a Nemzetközi Valutaalap egy titkos jelentésében, amit a Reuters szerzett meg.

UPDATE: a kiszivárogtatás után az IMF közzétette a dokumentumot, itt érheti el pdf-ben.

A jelentés a görög államadósság fenntarthatóságáról szól, és hétfő reggel – nem sokkal a megállapodás bejelentése után – küldték szét az eurózóna országainak fővárosaiba.

Olyan dolgokat tart benne minimumnak az IMF, amitől az északi és keleti eurózóna-tagok pénzügyminisztereinek a haja égnek állna:

30 évig mentesítés a kamatfizetés alól, továbbá a kötvénylejáratok drámai meghosszabbítása. Vagy, ha ebbe nem mennek bele az európai országok, akkor egyszerűen küldjenek pénzt Görögországnak, direkt fiskális transzferekkel tartsák életben az adósságba elsüllyedni készülő országát, esetleg írják le az adósságaik értékének nagy részét.

photo_camera Ettől a résztől kaphatnak szívrohamot a németek.

Az IMF szerint a mostani bankzárlat és a tőkekorlátozások (amelyek az Európai Központi Bank döntésének közvetlen eredményei) annyira mély sebeket okozott a görög gazdaságnak, hogy az eddiginél sokkal fenntarthatatlanabb helyzetbe került az adósság. Az IMF szerint úgy tudna fenntarthatóvá válni a görög adósság, ha olyan kamatszinten jutnának forráshoz, mint Németország.

A korábbi IMF-jelentés jelentősen hozzájárult a görög népszavazáson a "nem" sikeréhez, mivel a görög kormány adósságelengedésre vonatkozó érveit erősítették – ez a jelentés viszont sokkal radikálisabb következtetésre jut.

A jelentés üzenete, hogy az IMF nem is fog részt venni az új görög hitelprogramban, ha nem lesz benne nagyobb adósságelengedés.

(Reuters, Telegraph)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.