Hibátlan érveléssel kapta meg a fideszes képviselő az ötmilliós végkielégítését

POLITIKA
2015 július 15., 09:42
comments 113

A nyírbogáti jegyző végre elmagyarázta, hogy nemhogy etikátlan lenne, de egyenesen jár az az ötmilliós búcsúpénz a fideszes Simon Miklósnak, amit a felesége indítványozott.

Simon is úgy járt, mint több fideszes politikus, kénytelen volt választani a polgármesterség és az országgyűlési képviselőség között. 1998 óta ül a parlamentben, Nyírbogátot 2001 óta irányította. Végül az utóbbit engedte el, de jó kézbe került a település, mert az új polgármester Simon felesége, Simonné Rizsák Ildikó lett. És éppen ő kezdeményezte friss polgármesterként, hogy férje öthavi végkielégítésként bruttó 3 millió 67 ezer, és a ki nem vett szabadságai után bruttó 2 millió 147 ezer forintot kapjon. A képviselők meg is szavazták, szerencsére a település 2014-es általános költségvetési tartalékában volt ennyi pénz.

Van az az apróság, hogy egy 1994-es és egy 2011-es jogszabály szerint sem járna végkielégítés annak a polgármesternek, aki parlamenti képviselőként folytatja. De Nyírbogát jegyzője szerint itt nem ez a helyzet. 

"A juttatás valóban nem illeti meg a távozó polgármestert, ha országgyűlési képviselői jogviszonyt létesít. Dr. Simon Miklós esetében azonban erről szó sincs, hiszen ő már jóval korábban felhatalmazást kapott a választóktól a parlamenti pozíció betöltésére, nem azután vállalta a megyében élők képviseletét, miután 13 év után búcsút intett a polgármesteri széknek!"

- idézi Bereznyákné dr. Bényei Bernadettet a Szabolcs Online.

A jegyző szerint a végkielégítés előterjesztése előtt tájékoztatást kértek a kormányhivataltól, és ott jóváhagyták a végkielégítést.

Simon maga sem lát semmi kivetnivalót abban, hogy búcsúpénzt kapott. Na jó, talán nem volt szerencsés, hogy a felesége terjesztette be a végkielégítést, de a lelkiismerete tiszta, mert szerénytelenség nélkül állíthatja, hogy megdolgozott azért a pénzért, ami ráadásul nettóban csak 1,8 millió forint.

És még nagyvonalú is volt, mert 13 év alatt csak kevesebb, mint 4 hetet töltött szabadságon. A jogszabály szerint maximum 3 évnyi „beragadt” szabadság forintosítható, de ő csak két esztendő beszámítását kérte. És azt tudták, hogy bajba jutott rászorulók százait támogatta a saját zsebéből, tavaly májustól hosszú hónapokig 1 forint „fizetést” sem vett fel, és Simon idézve, "volt olyan vészterhes év, amikor magam javasoltam a bogáti képviselő-testületnek, hogy csökkentsék a tiszteletdíjam".

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt