Miyazaki visszatért, és élete első 3D-s rajzfilmjén dolgozik

A legendás japán rajzfilmkészítő, aki az elmúlt pár ezer év legszebb rajzfilmjeit alkotta meg, mégsem hagy fel a filmkészítéssel. 2013-ban, amikor először megjelent a hír, hogy Hayao Miyazaki nyugdíjba vonul, mi is letargikus hangvételű cikkben búcsúztattuk a legnagyobb mestert.

totoro2

A Ghibli Studio alapítója egyetlen alkalommal még biztosan visszatér. Erről fia, Goro Miyazaki adott ki közleményt. A 74 éves zseni, aki pont a hagyományosan rajzolt filmjei révén lett világhírű, élete első 3D-s filmjén dolgozik. A tízperces film Boróról, a hernyóról fog szólni, és várhatóan három év alatt készül el. Igaz, azt nem tudni, hogy jelenleg ebből hol tart az alkotás, azaz lehet, hogy már hamarabb láthatjuk a filmet. A filmet a Ghibli Studio múzeumában fogják bemutatni Japánban. Csak reménykedni tudunk benne, hogy utána máshol is bemutatják majd.

És bár sokan szeretnek feszültséget szítani a hagyományos rajzfilmes technikák és a 3D között, Miyazaki korábbi interjúiban kikelt e mesterséges szembeállítás ellen. Szerinte a módszernél sokkal fontosabb a tehetség, ami megszólal egy filmben. Nincs semmi alapvetően rossz vagy jó egy módszerben, mindegy hogy ceruza rajzolta-e vagy 3D-s CGI, mondta minderről. (Creators Project)