Semjén Zsolt várja még a magyarokat a Magyar Királyság területéről

POLITIKA
2015 július 15., 13:39
comments 321

Nagy bejelentést tette Semjén Zsolt, mint a nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes az MTI-nek szerdán. Ezt:

Elérte a 750 ezret az állampolgársági kérelmek száma, és a 700 ezredik ember is letette az állampolgársági esküt.

Semjén Zsolt a számok alapján tarthatónak látja azt a célt, hogy a ciklus végére, azaz 2018 elejére - a kedvezményes honosítással - meglegyen az egymillió új magyar állampolgár.

Ők azok Semjén szerint, akik:

  • korábban nem voltak magyar állampolgárok, de a magyar kultúrához kötődnek,
  • beszélik a nyelvünket,
  • és a felmenőik a Magyar Királyság területéről származtak.

Ezen kívül - folytatta a KDNP elnöke, nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes - a tervek szerint a ciklus végére megközelíti majd a százezret azoknak a száma, akik esetében nem honosítanak, hanem megállapítják az állampolgárságukat. Ők jellemzően olyanok, akiknek a szülei vagy a nagyszülei a mai Magyarország területéről mentek ki például az Egyesült Államokba, Kanadába vagy Ausztráliába. Ezek a leszármazottak születetten magyar állampolgárok - hiszen magyar állampolgártól származnak -, de nem volt megállapítva a magyar állampolgárságuk - ismertette.

A miniszterelnök helyettese a legszigorúbb államigazgatási folyamatnak nevezte az állampolgársági eljárást, amit azzal indokolt, hogy minden kérelmezőt legalább háromszorosan ellenőriznek: közigazgatási, közbiztonsági és nemzetbiztonsági kontroll alatt zajlik a procedúra. Ez nyilván így volt Dombrád esetében is, ahl a fél önkormányzat ellen ügyészségi nyomozás indult.

Semjén szavai szerint a honosítás a magyar állam történetében példátlan munka, amelyet

"Magyarország a jövőben is töretlen lendülettel folytat".

De.

"Fontos látni azonban, hogy az utódállamok ellenérdekeltek a honosításban, ezért például dezinformációkkal igyekeznek azt akadályozni, de nem sok sikerrel, sőt úgy tűnik, mostanra többé-kevésbé ők is beletörődtek abba, hogy a honosítás egy példátlanul sikeres, elgáncsolhatatlan folyamat"

- fogalmazott Semjén Zsolt.

A miniszterelnök-helyettes végül nyomatékosította: Magyarország senkinek sem ad ki állampolgársági információt. Ezért arra biztat, hogy aki olyan országban él, amely nem ismeri el a kettős állampolgárságot - ilyen például Szlovákia -, az jöjjön át bátran Magyarországra, itt elintézik a honosítás államigazgatási eljárását, és megkapja a magyar útlevelét.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.