Elfoglalták Ádent az emigráns jemeni kormány fegyveresei

A jemeni polgárháborúban fontos fordulat látszik: a síita felkelőket kiverték az ország legfontosabb kereskedelmi központjából, az egykor virágzó kikötőből, Ádenből.

Szaúdi zászlóval ünnepelnek Adenben azok, akik örülnek a fejleménynek. Fotó: AFP / Szaleh al-Obejdi

A városba menekült az év elején a jemeni kormány, amikor a síita felkelők elűzték a kormány Szanaaból, az ország fővárosából. Márciusra Ádent is ostrom alá vették, és akkor a jemeni kormány Szaúd-Arábiába menekült. Azóta a szaúdi légierő folyamatos bombázásokkal segíti az emigráns kormányhoz lojális, szunnita fegyvereseket.

Tovább bonyolította a helyzetet, hogy az al-Kaidához (vagy az Iszlám Államhoz?) kötődő milíciák is benne vannak a polgárháborúban. Egy ideig mindneki mindneki ellen harcolt, az utóbbi hetekben viszont a radikális iszlamisták és a bukott kormányhoz lojális erők egymást nem bántották, hanem csak a síitákra mentek, akiket hútiknak hívnak Jemenben. Utóbbiakat Irán segíti fegyverekkel. (Reuters)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.