Ennyit tud a magyar foci: vádat emeltek két újabb bundaügyben, összesen 15 meccs miatt

A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) csütörtökön vádat emelt újabb két bundaügyben összesen 15 különböző mérkőzés miatt. A KNYF vesztegetés és más bűncselekmény miatt 24 terhelttel szemben emelt vádat a Pesti Központi Kerületi Bíróságon abban a büntetőügyben, ami 2013 tavaszán a Heves Megyei Rendőr-főkapitányságon indult az Egri FC és egyes U19-es csapatok által játszott bajnoki mérkőzéseket érintően. A terheltek között van a mérkőzések jogellenes befolyásolását a házi őrizete ideje alatt is tovább folytató K. Zoltán és L. Mátyás is.

A vádirat szerint ebben az ügyben 13 manipulációval érintett futballmérkőzésről van szó, amik között szerepel a 2013. április 13-án lejátszott FTC–Siófok (4–2) NBI-es összecsapás, az Egri FC hét bajnoki mérkőzése a 2012/2013-as idény tavaszi szezonjából, négy U19-es bajnoki találkozó és egy 2009-ben játszott Liga Kupa-mérkőzés.

A mérkőzések manipulációja – a tájékoztatás szerint – a „megszokott séma” szerint zajlott: az elkövetői kör játékosokat keresett meg, és jogtalan előnyt kínált nekik azért, hogy az általuk kiválasztott meccs az online fogadások megnyeréséhez szükséges, elvárt eredményt hozza. Ha a mérkőzésen a kívánt eredmény született, a befolyásolásában részt vett kör megkapta érte a megállapodás szerinti, több ezer eurós nagyságrendű vesztegetési pénzt, különben nem.

A nyomozás során „adat merült fel” arra vonatkozóan, hogy két további U19-es bajnoki mérkőzésen a manipulációs ajánlattal megkeresett és azt elfogadó játékvezető hivatásos katona.

„Az alapügytől elkülönített, katonai eljárásra tartozó büntetőügyben a Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsához benyújtott másik vádiratban a volt katonával szemben két rendbeli kötelességszegéssel és üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntette miatt, hét társával szemben vesztegetés bűntette miatt emelt vádat a Központi Nyomozó Főügyészség Budapesti Regionális Osztálya” – áll a közleményben. A vádiratban szereplő 8 terhelt közül hatan az előbbi vádiratban is szerepelnek.

A nemzetközi bundabotrányban 2013 májusában a magyar ügyészség összesen 45 ember ellen emelt vádat 4 különböző vádirat alapján, ezek közül eddig kettő tárgyalása kezdődött el. (MTI)