Ezt nem fogják elhinni: stadionhiány van Budapesten

futball
2015 július 18., 10:00
comments 173

Ki hitte volna, hogy éppen az Orbán-kormány ötödik évében fullad teljes káoszba a miniszterelnök számára annyira kedves stadionépítési program, és kétségbeesett csapatok keresnek helyet, ahol játszhatnának?

Annyira vicces a helyzet, hogy elsőre alig lehet átlátni, mi is történik az NBI-ben. Abban a bajnokságban, ahol a 12 csapatból 5 fővárosi. Miközben Budapesten - kapaszkodjanak meg - stadionhiány van. A bajnokság most hétvégén kezdődik.

A paródia szereplői:

Ferencváros

Annyiban a helyzete tiszta, hogy az állam épített egy valóban príma stadiont a klubnak, 15 milliárd forint közpénzből. A 23 ezres arénát a szurkolók egy része bojkottálja a kötelező szurkolói kártya és a beléptetésnél a drukkereket azonosító vénaszkenner miatt. Az MLSZ ugyan a napokban végül visszalépett a számos hülye helyzetet okozó, valóban nem szurkolóbarát szurkolói kártya kötelező használatából, amire amúgy hárommillárdot költöttek, és a klubokra bízta, hogy akarnak-e ilyet vagy sem. A Fradi-stadionba ettől nem fog visszatérni a szurkolók nagy része, mert a klubelnök Kubatov Gábor továbbra is ragaszkodik a szigorú beléptetéshez, hogy kiszűrje a balhés figurákat. Viszont stadionja legalább van a klubnak. És ez nagy szó, mindjárt látni fogjuk, miért.

MTK

A Deutsch-csapatnak is lesz új stadionja, de még nincs. Egyelőre ott tartanak, hogy porig rombolták a régit. Négymilliárdos állami támogatásból épül az új, ötezres lesz, és valamikor jövő nyáron lesz kész. Az MTK már tavasszal sem tudott otthon játszatni, ezért Kispesten rendezték a hazai bajnoki meccseiket. De idén változtatniuk kellett, mert a Honvédnél is belevágtak volna a stadionépítésbe. Ezért az MTK bejelentkezett máshova, na nem a közeli, ultramodern Fradi-stadionba, hanem a Vasas legatyásodott pályájára.

photo_camera Fotó: MTK/Gosztom Gergő

Ilyen esetben bele kell nyúlni a sorsolásba, hogy ne egyidőben legyen az egy stadionon osztozkodó két csapat hazai meccse. Csakhogy akadt egy kis gond: a labdarúgó szövetség úgy készítette el a sorsolást, hogy az MTK és a Honvéd ne játsszon egy időben. Hiába jelezte az MTK, hogy a most induló szezonban már Angyalföldre mennek, az MLSZ szerint a klub a márciusi licenckérelemben még a Honvéd pályáját tüntette fel. Végül addig-addig cserélgették a pályaválasztói jogot, hogy az az MTK-nak és a Vasasnak is jó legyen. Így az MTK mehetne a Vasas-pályára, ha az alkalmas lenne NBI-es meccsek megrendezésére. De nem az.

Vasas

A csapat a másodosztályból jutott fel tavasz végén. Évek óta hozzá akarnak látni a stadionjuk felújításához, erre egymilliárdot ígértek is nekik. De aztán Orbán Viktor arra biztatta a Vasast, hogy ne csak a főlelátót újítsák fel, hanem egy fedett lelátókkal körbezárt arénájuk legyen. Ugyanúgy ötezres, mint az MTK-é lesz majd.

Márciusban a Vasas elnöke úgy tervezte, hogy jövő nyáron kezdődik a kivitelezés. Állítólag ebben még az sem akadályozza meg a Vasast, hogy júniusban megjelent egy kormányhatározat, ami majdnem kétmilliárd forintot vont el a stadionépítésektől. A Quaestor-ügy miatt bukott Győr és az anyagi gondok miatt az NBI-ből kihajított Pécs mellett a Honvéd- és a Vasas-stadiontól vontak el 500-500 milliót. Markovits László klubelnök szerint azért van ez rendben így, mert úgyis csak jövőre kezdenének a stadion kialakításához.

photo_camera Így néz ki a 350 új szék. Fért volna még. Fotó: vasassc.hu

Viszont a mostani állapotában a Vasas-pálya alkalmatlan NBI-es meccsek megrendezésére. Ezért aztán gyorsan hozzáláttak valami minimális munkához, hogy legalább az NBI-es előírásokat alulról súrolja a stadion. 350 új széket szerelnek fel, új eredményjelzőt raknak a régi helyére és korszerűsítik a világítást is. Ezzel viszont csak jövő hétre készülnek el.

photo_camera A régi eredményjelző már nincs, az új még nincs. Fotó: vasassc.hu

Csakhogy. A Vasashoz bebútorozó MTK közben cserélgetni kezdett, hogy nem ütközzön a sorsolása az angyalföldiekkel. Így most hétvégén mégsem ők mennek Felcsútra, hanem fogadják a Puskás Akadémiát. Viszont addigra nem lesznek kész a minimális munkákkal sem a Vasas pályán, így a világítás korszerűsítésével sem. A meccs egyébként hatkor kezdődik, vagyis a villanyvilágításra nincs szükség. De a szabály, az szabály, egy nappal a meccs előtt dőlt csak el, hogy az MTK végül engedélyt kap a meccsre. 

És még egy vicc: A Vasas az újpesti stadiont jelölte meg tartalékként. Ahol szintén felújítások lesznek ősztől. 

Újpest

A Megyeri úton októbertől 800 millióból korszerűsítik a stadiont. A csapat felcserélte a pályaválasztói jogot, vagyis nem költözik, hanem idegenben játssza a bajnoki meccseit. Ha mégis gond lenne, ők tartalék stadionként a Vasas-pályát jelölték meg. Ahol a Vasas és az MTK is játszik, és jelenleg alkalmatlan NBI-es meccsek megrendezésére.

Honvéd

A Honvédnak is ígértek új stadiont, ötmilliárdért egy 8200 férőhelyest, jövő januárban kezdődött volna a munka, de a labdarúgó szövetség azt kérte a kormánytól, hogy halasszák el a Bozsik-stadion átalakítását. Mégpedig azért, mert a Vasas, az MTK és az Újpest stadionját is felújítják idén, és ha Kispesten is nekifognak a munkának, akkor aztán tényleg nem marad használható stadion Budapesten. A munkák valóban nem kezdődtek el Kispesten, a kormány elvett 500 milliót a Honvédtól az idei stadionépítési keretéből. Viszont az MTK a várható munkák miatt már átköltözött innen a Vasas-stadionba. A Honvédon kívül így senki nem használja azt a stadiont, ami egyébként alkalmas NBI-es meccsek megrendezésére. A jövő évi költségvetésben 3 milliárd szerepel a Bozsik-stadion rekonstrukciójára. Vagyis akkor a Kispest és a Vasas pályáját újítják majd fel egyidőben.

Vidék

Eközben vidéken is lesz stadionhelyzet. Mit lehet tenni, ha új stadion épül a régi helyén? Át kell költözni ideiglenesen egy másikba, de olyanba, amit fel kell újítani, hogy ott NBI-es meccseket lehessen rendezni. Ez lesz Diósgyőrben és Szombathelyen.

Diósgyőrben nyolcmilliárdért épül új stadion, de tízhónapos csúszásban van a projekt, most 2017-re ígérik az átadást. A tervek szerint november 7-én lesz az utolsó meccs a régi pályán. Amíg bontanak és építenek, ideiglenesen a miskolci MVSC-pályán rendezkedik be a Diósgyőr. Ez most teljesen alkalmatlan NBI-es meccsek megrendezésére, és addig nem is tudnak vele mit kezdeni, amíg működik a régi stadion. Mert onnan viszik át az egyik lelátót és a villanyvilágítást, meg egy rakás kisebb dolgot. Az MVSC-pálya így csak márciusra lesz alkalmas az első osztályra. Viszont október és március között három hazai meccse is lesz a Diósgyőrnek. Ezeket Mezőkövesden rendezik majd. Arra a stadionra egyébként már eddig is költöttek sokszáz milliót, de most éppen tovább bővítik egy új lelátóval, ebben lesznek öltözők, VIP-helyiségek, 600 millióból. A tervek szerint őszre kész lesznek, szóval oda már nyugodtan mehet majd a Diósgyőr.

photo_camera Forrás: szombathelyi7.hu

Szombathelyen is lesz új stadion, tízmilliárdért. Többszöri módosítás után legutóbb 2016 végére ígérték az átadást, de még nem kezdődtek meg a munkák, amikre 12-13 hónapot számolnak. A jövő évi költségvetésben egyébként, szemben az ideivel, nincs nevesítve a 2016-ra eső ötmilliárd forint. Ha elbontják a stadiont, akkor a Király Sportközpontot bővítik majd 3-5 ezresre, hogy ideiglenesen ott lehessen NBI-es meccseket rendezni.

Székesfehérváron jövőre kezdik bontani a stadiont, 2017 tavaszára készülhetnek el, 11 milliárd forint állami pénzből. Addig Felcsúton, Orbán Viktor kedvenc stadionjában játszik majd Orbán kedvenc csapata.

photo_camera Forrás: vidi.hu

Pakson 800 milliót költhetnek a stadion kipofozására, 2017 tavaszára készülhet el a két hosszú fedett lelátó és a pálya alácsövezése.

A labdarúgó szövetség egyébként arra számít, hogy az új stadionoknak köszönhetően

a mostani háromezer körüli, meccsenkénti átlagnézőszám 2020-ra hat- és nyolcezer közötti lesz.

Hogy csupán az új stadion nem jelent több nézőt, arra példa a Debrecen. Hiába adták át a vadonatúj arénát, a nézőszám meredeken zuhant.

A régi debreceni stadionban 5570 volt az átlag, az újban a most véget ért szezonban 3245.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.