Mégis Németországban maradhat a Merkel előtt síró palesztin lány

külföld
2015 július 18., 12:17
comments 288

Angela Merkelt egy Rostockban tartott, de a tévében közvetített vitanapon kérdezte meg egy Reem nevű, hatodikos palesztin kislány, hogy miért toloncolják ki az országból, amikor már annyi barátot szerzett és a nyelvet is jól beszéli. A kancellár kicsit zavarba jött, de végül elkezdett arról beszélni, hogy a politika nehéz dolog, és hogy nem fogadhat be mindenkit Németország. Erre a kislány sírva fakadt, Merkel pedig megsimogatta.

Az esemény komoly politikai vitákat szült Németországban, a bevándorlásellenesek összezavarodtak és néhányuk kiállt Merkel mellett, mások szerint viszont a kancellár rosszul kezelte az ügyet, és Reem esete is bizonyítja, hogy fenntarthatatlan az hozzáállás, amivel az EU és azon belül Németország a migránsokhoz viszonyul.

Most azonban úgy tűnik, hogy Reem mégis Németországban maradhat.

Aydan Ozoguz, a német kormány integrációért felelős minisztere azt mondta a Spiegelnek, hogy a kormány törvénymódosításainak köszönhetően egy augusztusban életbe lépő rendelkezés már letelepedési engedélyt garantál azoknak a bevándorlóknak, akik beszélnek németül és hosszabb ideje bizonyítottan az országban élnek.

Mivel a miniszter szerint Reem is ilyen, maradhat.

Németországba tavaly 200 ezer menedékkérő érkezett, idénre pedig 450 ezres nagyságrenddel számolnak. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.