Az Európai Unió hárommillió eurós (927 millió forintos) étkészlete

külföld
2015 július 19., 07:59
comments 117

Közbeszerzést írt ki az Európai Külső Cselekvési Szolgálat, ami hülye neve ellenére valójában az EU diplomatatestületét, a 2009-ben felállított közös külügyminisztérium csapatát jelöli. A közbeszerzés tárgya a diplomáciában nélkülözhetetlen fogadások megfelelő feltételeinek biztosítása, magyarán

étkészletet vesznek, hogy legyen miből etetni egymást és a vendégeket.

És ha már beszereznek, nem aprózzák el. Az áprilisban közzétett felhívás alapján, amire ettől a héttől várják a pályázatokat

1,5-3 millió euró között vásárolnának tányérokat, poharakat és eszcájgot - ez utóbbit természetesen ezüstből, akár kétmillió euróért.

A tenderfelhívásban közölt feltételek szerint a tányéroknak

  • a legmagasabb minőségű, legalább 1300 fokon égetett fehér porcelánból kell készülniük;
  • A szélüket pedig arannyal kell megfesteni;
  • és arany EU-zászlóval kell díszíteni.

A poharak - boros, pezsgős, sherrys, konyakos és viszkis - legalább 24 százalék ólmot tartalmazó ólomkristályból kell készülniük.

A kétmillió eurós eszcájgnak

"egyszerűnek, diszkréten díszítettnek" és "legalább 33 mikron vastagságban" ezüsttel bevontnak kell lennie.

Szerencsére az uniós szabályok szerint mindezért legalább ÁFÁ-t nem kell majd fizetnünk. Ennyi pénzért amúgy 3360 ember kiszolgálására elég eszcájgja lesz az EU-nak. (Via The Telegraph. Címlapkép: Fotó: Flavio~/ Filckr CC BY 2.0)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.