54 év után helyreálltak az amerikai-kubai diplomáciai kapcsolatok

külföld
2015 július 20., 02:43
comments 33

Csendben megnyitottak kubai és az amerikai nagykövetségek Washington DC-ben és Havannában ma 0 órakor (mármint a washingtoni időzónában, tehát mintegy fél órája), ami azt jelenti, hogy helyreálltak a két ország között 54 éves megszakadt diplomáciai kapcsolatok.

photo_camera Ez lesz Kuba nagykövetsége Washingtonban. (AFP PHOTO/MANDEL NGAN)

A hidegháború egyik utolsó nagy enyhülése tavaly decemberben kapott nagy lendületet, amikor Raúl Castro és Barack Obama megállapodtak a normalizáció menetrendjéről.

Helyi idő szerint fél 11-kor Bruno Rodriguez kubai külügyminiszter személyesen fogja felvonni a kubai zászlót a nagykövetségre, aztán hivatalosan is találkozik John Kerry amerikai külügyminiszterrel (ilyen előre egyeztetett külügyminiszteri találkozó sem volt 1959 óta).

Sőt, még az amerikai Kongresszusban is lesz kubai zászló még ma (az összes, az USA-val kapcsolatban álló ország zászlója mellett), ami nem is olyan rég még elképzelhetetlen lett volna.

(NYT, Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.