Az állami földosztásokra kiváncsi LMP-s nem tudja kifizetni a pályázatok lemásolásáért kért 7,7 milliót

POLITIKA
2015 július 20., 06:56
comments 116

A Nemzeti Földalap volt annyira precíz, hogy kiszámolta a nyolcmilliós fénymásolási díjat, miután közérdekú adatigényléssel fordult hozzájuk Sallai R. Benedek, az LMP képviselője. Írtunk már róla tegnap, hogy ennyi pénzért olyan dokumentumokat kapna meg,

amiből kitakarják a földhasználatra pályázók személyes adatait, és amely nem tartalmazza az egyetlen lényegi információt, a bírálati jegyzőkönyveket.

És bár úgy tűnt, hogy ez a majdnem nyolcmilliós számla már az új infotörvénynek köszönhető, ami alapján lényegében milliárdosnak kell majd lenni, ha valaki milliárdos mutyikat akar feltárni, mert a közérdekű adatok kiadását leköltségelik majd, kiderült, hogy ezt még a régi szabályozás alapján számolták ki.

A Mandiner.jog nézett utána, hogy az új szabályozás majd csak októbertől él, el lehet képzelni, hogy milyen költségek lesznek majd. A szabályozás úgy szól, hogy nemcsak a másolás és a postázás költségeit, hanem a munkaerő-ráfordítást (így a fénymásolás végző órabérét) is ráterhelik az adatigénylőre. Persze csak akkor, ha ez a szerv munkaerőforrásának aránytalan mértékű megterhelésével jár. Az aránytalan mértékű megterhelés az pedig pont egy nagyon jól meghatározóható valami. 

Sallai azt mondta, hgy valóban sok adatot kért ki, ennyit nem fog tudni kifizetni, ezért az adatigénylést a kormánytagokra és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vezetőire szűkíti. Viszont szerinte mégsem lehet annyira nehéz keresni ezekben az adatokban, ha a kormány ki tudta gyűjteni, hogy ő és a felesége pár évvel ezelőtt mennyi agrártámagatáshoz jutottak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.