Az állami földosztásokra kiváncsi LMP-s nem tudja kifizetni a pályázatok lemásolásáért kért 7,7 milliót

2015 július 20., hétfő 6:56
117

A Nemzeti Földalap volt annyira precíz, hogy kiszámolta a nyolcmilliós fénymásolási díjat, miután közérdekú adatigényléssel fordult hozzájuk Sallai R. Benedek, az LMP képviselője. Írtunk már róla tegnap, hogy ennyi pénzért olyan dokumentumokat kapna meg,

amiből kitakarják a földhasználatra pályázók személyes adatait, és amely nem tartalmazza az egyetlen lényegi információt, a bírálati jegyzőkönyveket.

És bár úgy tűnt, hogy ez a majdnem nyolcmilliós számla már az új infotörvénynek köszönhető, ami alapján lényegében milliárdosnak kell majd lenni, ha valaki milliárdos mutyikat akar feltárni, mert a közérdekű adatok kiadását leköltségelik majd, kiderült, hogy ezt még a régi szabályozás alapján számolták ki.

A Mandiner.jog nézett utána, hogy az új szabályozás majd csak októbertől él, el lehet képzelni, hogy milyen költségek lesznek majd. A szabályozás úgy szól, hogy nemcsak a másolás és a postázás költségeit, hanem a munkaerő-ráfordítást (így a fénymásolás végző órabérét) is ráterhelik az adatigénylőre. Persze csak akkor, ha ez a szerv munkaerőforrásának aránytalan mértékű megterhelésével jár. Az aránytalan mértékű megterhelés az pedig pont egy nagyon jól meghatározóható valami. 

Sallai azt mondta, hgy valóban sok adatot kért ki, ennyit nem fog tudni kifizetni, ezért az adatigénylést a kormánytagokra és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vezetőire szűkíti. Viszont szerinte mégsem lehet annyira nehéz keresni ezekben az adatokban, ha a kormány ki tudta gyűjteni, hogy ő és a felesége pár évvel ezelőtt mennyi agrártámagatáshoz jutottak.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt