Dárdai a Herthát választotta, Bernd Storck lett a szövetségi kapitány

futball
2015 július 20., 09:51
comments 143

"A Hertha BSC vezetősége arról tájékoztatta a szövetséget, hogy a klubcsapat sikeres szereplése érdekében nem járul hozzá ahhoz, hogy Dárdai Pál a német klub mellett a jövőben a magyar válogatott szövetségi kapitányaként is dolgozzon"

- írja a Magyar Labdarúgó Szövetség abban a közleményben, melyben bejelentik, hogy Dárdai Pál helyett Bernd Storck irányítja a jövőben a magyar válogatottat.

Dárdai tavaly szeptemberben vette át a válogatottat, miután első, rögtön vesztes tétmeccse után menesztették Pintér Attilát. Tétmeccsen nem kapott ki, öt Európa-bajnoki selejzetőn három győzelmet (Feröer és Finnország ellen, utóbbival itthon és idegenben is játszottunk), valamint két döntetlent ért el (Románia ellen idegeben, Görögország ellen itthon).

Csakhogy a berlini klub utánpótlásedzőjeként dolgozó Dárdait időközben a felnőtt csapat edzőjének nevezték ki. Egy ideig a Hertha elviselte a kettős munkát, ami azért komoly válogatottnál és komoly klubnál elképzelhetetlen lenne, de az új szezonban ezt már nem engedélyezik. Dárdai ugyan jelezte, hogy ő szeretné vezetni a válogatottat, a szövetség is ragaszkodott hozzá, végül a Herthát választotta.

Csányi Sándor, MLSZ elnök ezt úgy kommentálta, hogy a szövetség tudomásul veszi és tiszteletben tartja a Hertha döntését, amelyet azonban

"a két fél által korábban aláírt szerződés alapján jogilag, és az elmúlt nyolc hónap tapasztalatai alapján szakmailag is nehezen indokolhatónak tart".

Szerinte pár héttel a válogatott számára sorsdöntő Európa-bajnoki selejtező mérkőzések előtt ugyanakkor a Herthával történt hosszas egyeztetések után "most nincs értelme a jogászkodásnak, egy hónapokkal később véget érő esetleges per visszamenőleg nem oldaná meg az őszi kapitánykérdést".

Az MLSZ elnöksége megköszöni a német klubnak, hogy egy számunkra nehéz időszakban hozzájárult Dárdai Pál magyarországi szerepvállalásához.

"Úgy tűnik, most ők szorulnak a mi sportszerű hozzáállásunkra, ami az elmúlt szűk egy év eseményei alapján kötelességünk. Külön köszönet illeti a fiatal kapitányt, aki dupla terhelés mellett is versenyben tartotta a magyar válogatottat, és reményt adott a magyar szurkolóknak"

– hangsúlyozta Csányi Sándor.
A következő, Románia elleni budapesti meccsen már a német Bernd Storck vezeti a válogatottat.

photo_camera Fotó: MLSZ

Őt márciusban nevezték ki a magyar utánpóltásválogatottak élére, rögtön össze is veszett a magyar edzők nagy részével, amikor jelezte, hogy nem teszik neki az eddigi szakmai munka. Az új-zélandi U-20-as világbajnokságon ő vezetette a magyar csapatot, amelyik a csoportjából továbbjutott (Észak-Koreát legyőzte, Brazíliától és Nigériától kikapott), aztán a későbbi győztes Szerbia ejtette ki a magyar csapatot, nagy mázlival, hosszabbításban.

Storck több klubban is tagja volt a szakmai stábnak, de sok vezetőiedzői tapasztalata nincs, legutóbb a kazah válogatottat irányította.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.