Egy francia tinédzser immunrendszere soha nem látott módon harcol az AIDS-szel

2015 július 21., kedd 5:20
88

Csodálatos és eddig példa nélküli esetről számoltak be a világ AIDS kutatói. Egy francia lány szinte teljesen meggyógyult, pedig nem is kapott gyógyszereket. A lány 1997-ben született egy HIV-pozitív anyától, az orvosok pedig nem tudták megakadályozni, hogy a baba is elkapja a vírust. A kislány hatéves koráig kapott gyógyszereket, utána azonban a család eltűnt a francia orvosok elől. Anyja egy év múlva vitte el újra kivizsgálásra a lányát, és elmondta, hogy hat éves kora óta nem gyógyszerezi a lányát.

Ennek ellenére a kislány vérében mégis olyan alacsony szintűre süllyedt a fertőzés, hogy a hagyományos tesztek már ki sem mutatták.

Egy alkalmat leszámítva a lány azóta sem szedett AIDS-elleni gyógyszereket, a magas fertőzöttségi szint mégsem tért vissza nála. Most 18 éves.

Hogy pontosan miért ennyire ellenálló a lány szervezete, azt még nem sikerült megállapítani. A vita leginkább arról folyik, hogy a gyerekkori gyógyszerezés vezetett ilyen eredményre, vagy a lány az emberiség azon 1 százalékába tartozik, akik immunrendszere képes harcolni a HIV-vírus ellen. Ennél az egy százaléknál sem szűnik meg teljesen a fertőzöttség, a víros csak nagyon alacsony koncentrációban marad meg a vérben.

A lány példája azonban több kutató szerint is azt mutatja, hogy hosszú távon lehetséges a gyógyulás. (AP via USA Today)

 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt