Afrikai bevándorlók árasztották el az európai kontinenst ... úgy 40 000 évvel ezelőtt

impakták
2015 július 20., 22:55
comments 90
link Forrás

Az anatómiailag modern ember, a Homo sapiens kb. 40 000 éve érkezett meg Afrikából az európai kontinensre. Csakhogy az már rég nem volt lakatlan (akárcsak a szomszédos Ázsia sem), hanem korábbi Homo fajok leszármazottai éltek itt. Korábbi nézetek szerint a találkozás után fajunk kipusztította ezeket az archaikus embereket; az utóbbi évek felfedezései azonban inkább azt valószínűsítik, hogy sok ezer éves együttélés mellett, fokozatos keveredéssel magunkba olvasztottuk távolabbi rokonainkat és "emléküket" génjeinkben ma is őrizzük. A 14. impaktában Viola Bencével beszélgetünk arról, hogy miképp leltünk erre a genetikai bizonyítékra és pontosan miért lehettek hasznosak ezek az egykori keveredések.

photo_camera Így néznek ki a gyeniszovai barlangban zajló ásatások. (Fotó: Viola Bence)

Viola Bence:

photo_camera A gyeniszovai barlangból előkerült gyerek ujjperc, aminek alapján egy korábban nem ismert, archaikus Homo fajt írtak le. (Fotó: Viola Bence)
photo_camera )

(A podcastet Varga Máté (CriticalBiomass) és Zsiros László Róbert (Szertár) készíti. Köszönet jár a podcast elkészítéséhez nyújtott segítségért a 444 szerkesztőségének, különösen Sarkadi Zsoltnak, a FabLab Budapestnek, illetve a podcast szignálját készítő Tövisházi Ambrusnak. Ha támogatni akartok, vagy csak ötleteket, kommenteket küldeni, az impaktak_kukac_gmail.com-ra írjatok. Fedőkép forrása: AFP.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.