Mégis létezik az olimpiai tanulmány, és azt állítja, hogy hiányzik a szakértelem a rendezéshez

A Népszabadságnak sikerült megszereznie azt a majd' 1400 oldalas olimpiai hatástanulmányt, amiről korábban azt állította a Miniszterelnökség, hogy még nem is készült el.

A cikk szerint a tanulmány ugyan elég alapos – főleg a teljesen alaptanul optimista vezetői összefoglalóhoz képest –, de pont a mindenkit érdeklő témában, a kockázatokkal kapcsolatban tűnik felszínesnek, csak egy hatoldalas, indoklás nélküli táblázat szedi össze a kockázatokat. De azért érdekes.

A PWC-s tanulmány szerint:

Nagy kockázat, hogy nincs meg a kellő szakértelem egy sikeres pályázáshoz (pedig!!!!), és hogy az építőipar kapacitásának korlátai miatt erőteljesen drágulhatnak az építkezések árai.

Az is fontos veszélyforrás, hogy a hiányzik, vagy hiányozhat a rendezés társadalmi támogatottsága, pedig politikai egységre lenne szükség. Sőt, gyakorlatilag "veszélyforrás", hogy az ellenzők népszavazást is rendezhetnek az ügyben.

Közepes vagy magas a kockázat, hogy a költségek alulbecsültek (vagy a bevétel lesz a vártnál kevesebb), és hogy drágíthatja a rendezést az árfolyamváltozás.

További kockázatok: a gazdaság kis mérete; hogy túl sok infrastrukturális beruházás kell; a várható versenytársak (Boston, Párizs, Hamburg, Róma) lobbiereje nagyobb; Budapest nem olyan ismert, és a nemzetközi sajtó úgymond sokszor kritikusan áll hozzá a magyar politikához.

A jelentés szerint a szűk tervezési és megvalósítási határidők miatt az úszóvébére építendő Dagály sem biztos, hogy rendben elkészül.

Egyébként a tanulmány szerint legalább 600-700 milliárdot, de inkább 1000 milliárdot kellene költeni a budapesti közlekedésre. Az olimpia közvetlen költségvetése is egy ezermilliárd forintos összeg, ennek 62 százaléka az olimpiai falura és a médiafalura menne, a sportlétesítményekre csak a 25 százaléka, mivel "azok amúgy is megépülnének".

Igaz, egy csomó kockázatról hallgatnak. A Népszabadság szerint a korrupciós kockázatokat nem említik a súlyuknak megfelelően, az átláthatóságot viszont "a sikerkritériumok közé sorolják", ami elég vicces, hiszen pont ezt a tanulmányt is el akarták titkolni. Az idegenellenes kormányzati kampány közepette az olimpia multikulturális üzenete sem áll túl erősen.

(Népszabadság)