Washington már tényleg majdnem azonnal szinte rögtön be fogja zárni a guantánamói fogolytábort

külföld
2015 július 22., 20:43
comments 43

Valami ilyesmit közölt szerdán Fehér Ház szóvivője, Josh Earnest. 

"A kormány az utolsó fázisba ért annak a tervnek az összeállításában, hogy biztonságosan és felelősséggel bezárja a Gauntánamo-öbölbeli börtönt"

Barack Obama amerikai elnök korábban már utasította kormányzatát a létesítmény bezárására, de az erre irányuló törekvéseket a kongresszus rendre elgáncsolta. Az elnök politikai ellenfelei nem tartják időszerűnek a fogolytábor bezárását tekintettel arra a veszélyre, amit az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet jelent.

Jelenleg 116 rabot őriznek a Kuba déli részén lévő amerikai létesítményben. Az annak otthont adó területet az Egyesült Államok 1903 óta bérli és haditengerészeti támaszpontként használja. Az afganisztáni terroristaellenes műveletekkel összefüggésben 2001-től kerültek a fogolytáborba az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet, az tálib szélsőségesek és más szervezetek támogatói, akiket az Egyesült Államok kormánya terroristának tekint.

Sok rab állította, hogy tiltott módszerekkel vallatták, nem hagyták aludni, szélsőséges hőmérsékleten tartották, hangos zenével zaklatták, vízbefojtásos módszerrel kínozták. Mindezt azóta a CIA jelentése is megerősítette, amiről itt írtunk többet.

Obama első, 2008-as elnökválasztási kampányában azt az ígéretet tette, hogy megválasztása után azonnal bezáratja a létesítményt. Ennek ellenére a második elnöksége már a végéhez közeledik, és a fogolytábor még mindig működik. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.