Rákellenes sárgabarackmagot kínált L. Simon László cége, ami tilos

mezőgazdaság
2015 július 23., 06:48
comments 312

L. Simon László a borai mellé ajánlott (csomagonként 1000 forintos) sárgabarackmagjáról azt állította, hogy rákellenes, méregtelenítő, tisztítja a májat és javítja a látást, ráadásul ökológiai gazdálkodásból származik.

Erről a HVG legfrissebb számában lehet olvasni. A lap kiderítette, hogy ilyesmiket tilos ráírni az élelmiszerekre, mivel a többségük nem is bizonyítható, ráadásul a biogazdálkodásról szóló tanúsítvány sincs ott a csomagoláson.

photo_camera L. Simon László (balra) kezet fog Fekete Györggyel

A HVG kérdéseket tett fel a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál, ami ezt közérdekű bejelentésként kezelte, és vizsgálatot indított L. Simon László barackmagja miatt. „Alighogy megérkezett szerkesztőségünkbe a Nébih erről szóló értesítése, az államtitkár honlapjáról néhány órán belül eltűnt a barackmagreklám” – írja a HVG.

A lap felelevenítette, hogy nem csak L. Simon László van benne az élelmiszeriparban. Borászból lett képviselő Tiffán Zsolt, még az lehet Lázár János két fiából is, a nevükön van ugyanis van másfél hektár szőlőbirtok, régebben Orbán Viktor felesége, Lévai Anikó is borászkodott, ahogy Demeter Ervin egykori nemzetbiztonsági miniszter, a megyei kormányhivatal vezetője is borászkodik Mádon, de Hörcsik Richárd fideszes képviselő is árul borászati kellékeket. (Persze a szocialista kormányoknak is megvoltak a maguk borászai Wekler Ferenctől Nagy Sándoron át Kiss Elemérig.)

V. Németh Zsolt hungariukum-államtitkár pedig pálinkát főz, és nemrég Tiborcz István lett igazgatósági tag a főleg desztillált szeszes italokat gyártó G2G Zrt.-ben, amit 2011-ben Házipálinka Bérfőzde néven jegyeztek be. Bezzeg Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester a vízbizniszbe ugrott egy hasast.

A lap említi azt is, hogy Pócs János és a szintén fideszes Simonka György is dinnyét termesztett. Az utóbbi a Magyar Dinnyeszövetség elnökeként elérte, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium megállapodjon a nagy élelmiszerláncokkal abban, hogy senki ne vigye 99 ft alá a dinnye árát. Azóta a parlament törvényesítette a kartellezést az agráriumban.

Dinnyeszüret

Posted by Pócs János on Wednesday, July 15, 2015

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.