Kivonul Magyarország megmentője

Michael Hasenstab, a Templeton Global kötvényalap kezelője úgy látszik, stratégiát váltott, és szép lassan kivonul a magyar állampapírpiacról, írja hosszabb elemzésében a Portfolio.

A Templetonról korábban a Wall Street Journal is írt, miszerint kifejezetten szeretik a kockázatos, de nagyobb hozamot ígérő befektetéseket, így amikor az Orbán-kormány 2010-ben összeveszett az IMF-fel, a Templeton járult hozzá a legbőségesebben az államkötvények felvásárlásával Magyarország finanszírozásához. Hasenstabbal Orbán Viktor is többször találkozott.

A Templeton több mint tízmilliárd dollárt pumpált Magyarországba. Egészen idáig, tavaly ugyanis megkezdődött a kivonulás, főként a forintalapú kötvényekből szállnak ki, a Portfolio kalkulációja szerint 9,5 milliárd alá esett a forintalapú befektetés értéke.

A kivonulás több indokkal magyarázható, egyfelől a "széllel szembe menő" befektetéspolitika meghozta gyümölcsét, miközben az ukrán kötvénypiacon súlyos veszteségeket kellett benyelnie a Templetonnak. Illetve az MNB is elkezdett arra játszani, hogy a külföldieket kiszorítsa a kötvénypiacról.

A lap szerint pánikra semmi ok, egyelőre van belföldi befektető, aki betömi a lyukakat, ráadásul a Templeton kivonulása sem lesz túl gyors, 2020-ig vannak lejáratai. Ugyanakkor a kötvénypiac háromnegyedét finanszírozó amerikai befektetők "egy év alatt 19 százalékkal építették le forintkötvény-kitettségüket."

Részletek a Portfólion.