A kínaiak már Hollywoodban vannak

A Jake Gyllenhall főszereplésével készült, Amerikában nyáron, Magyarországon csak ősszel bemutatásra kerülő Southpaw az első, teljes egészében egy kínai cég által finanszírozott film, írja a Bloomberg.

A harmincmillió dolláros költségvetést Kína legnagyobb magánkézben lévő konglomerátuma, a legnagyobb kínai moziláncot is üzemeltető Dailan Wanda perkálta ki a hollywoodi produkciónak.

Mint azt a Quatrz írja, egyáltalán nem véletlenül, hogy Hollywood és a kínai cégek összedolgoznak: a kínai mozipiac még mindig dinamikusan fejlődik, de még így is csak 2018-ra éri el az amerikai nézőszámokat, holott potenciálisan háromszor-négyszer annyi mozinéző van Kínában, mint az USA-ban.

Utóbbi helyen viszont stagnál a filmipar, legalábbis az össznézettség nem növekszik (Európában pedig csökkent folyamatosan.).

A nagy kínai magáncégek, így a három internetes óriás, a sajtónevén a BAT (Baidu, Alibaba, Tencet) már jó ideje finanszíroz online videókat, közösségi oldalakat és filmeket, de ez volna az első, teljes mértékben hollywoodi "szabvány" szerint, azaz nemzetközi piacra szánt produkció, ami teljes egészében kínai tőkéből készült.

A kínai filmgyártés egyébként nem teljesen olyan, mint a mobiltelefongyártásuk: 10-15 éve, a hongkongi kasszasikereknek is hála, az állami finanszírozású filmek látványban és minőségben is simán hozzák az amerikai (illetve a konkurens dél-koreai és japán) produkciók színvonalát, nem gyenge utánzatnak néznek ki, jóllehet az állami csőszködés erősen érződik rajtuk (a történelmi Kínát igazoló történetek, politikailag rendben vannak stb.)

Ez a mostani viszont már arra is példa, hogy a kínai tőke beszáll olyan kozmopolitikai attrakciókba is, mint a nemzetközi filmgyártás. (Quartz)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.