Iránból ment fegyver Bahreinbe

2015 július 26., vasárnap 6:54

Iránból útnak indított fegyvereket foglaltak le a tengeren a bahreini hatóságok a manamai belügyminisztérium szerint. A feszült bahreini-iráni viszony egy újabb fejleménye, hogy Bahrein az előző nap hazarendelte teheráni nagykövetét.

A héten egy bahreini légi járőr ellenőrizni akart egy hajót, aminek a legénysége gyorsan a tengerbe dobta a fegyverszállítmányát: C4 típusú robbanószert, nyolc Kalasnyikovot és különböző kaliberű lőszereket. A hatóságok felhozták ezeket a tenger fenekéről, és letartóztatták a hajón tartózkodó két bahreini állampolgárt.

Az egyik letartóztatott bahreini fegyveres kiképzést kapott Iránban, a Forradalmi Gárda elitalakulat egyik táborában. Ő és a társa nemzetközi vizeken vette át a fegyvereket azzal a céllal, hogy Bahreinbe csempéssze azokat.

Nem ez volt az első eset, hogy Bahrein bejelentette Iránból küldött fegyverek lefoglalását. Az arab monarchia azzal vádolja Iránt, hogy destabilizálja a szunnita vezetésű, de síita többségű országot a síiták támogatásával.

Manama szombaton hazahívta teheráni nagykövetét, tiltakozásul a legfelsőbb iráni vezetőnek, Ali Hamenei ajatolláhnak egy héttel ezelőtt kijelentése miatt. Hamenei a hat nagyhatalom és Irán nukleáris megállapodásával kapcsolatban kijelentette:

„Akár életbe lép az alku, akár nem, soha nem fogjuk abbahagyni a régióban élő barátaink és Palesztina, Jemen, Szíria, Irak, Bahrein és Libanon népének támogatását, ahogy az arrogáns Egyesült Államokkal szembeni politikánk sem változik meg az egyezség után.”

Bahreinnek az első reakciója az volt a síita főpap kijelentésére, hogy bekérette a külügyminisztériumba az iráni nagykövetség ügyvivőjét. (MTI)