Két csendőr meghalt, négy megsebesült egy törökországi bombamerényletben

Robbantásos merényletet követtek el Törökország főleg kurdok lakta déli részén a csendőrség egy gépjárműkonvoja ellen, két csendőr meghalt, további négy pedig megsebesült – közölte vasárnap a diyarbakiri kormányzóság.

A robbantást autóba rejtett pokolgéppel hajtották végre szombat este. A csendőröket egy égő autóhoz riasztották, és amikor odaértek, egy másik felrobbant mellettük.

A merénylet elkövetőjeként egyelőre nem jelentkezett egyetlen szervezet sem.

Szombaton napközben újabb légi és tüzérségi csapásokat mért a török hadsereg az Iszlám Állam szíriai és a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) észak-iraki állásaira – jelentette be aznap Ahmet Davutoglu török kormányfő, aki szerint addig 590, az iszlamista szélsőségesekkel és a szakadár kurd szervezettel kapcsolatban álló embert állítottak elő az ország több városára kiterjedő, pénteken elkezdett razziákban.

A török légierő péntek reggel támadta először az IS szíriai állásait, a szíriai határ közelében fekvő Surucban hétfőn elkövetett, 32 halálos áldozattal járó merénylet miatt. A hadsereg vadászgépei szombatra virradóra pedig bombázták a kurd szakadároknak a Kandil-hegységben található támaszpontjait. A PKK fegyveresei hétfő óta fokozott ütemben támadták a török haderőket.

Davutoglu szombati sajtótájékoztatóján közölte: Törökországban a június 7-i választás óta 121 fegyveres támadást és 281 „terrorcselekményt”, közöttük 15 emberrablást követtek el. (MTI)