Kilencedszer (9!) is beterjeszti az LMP az ügynökmúltról szóló törvényt

POLITIKA
2015 július 27., 13:10
comments 296

Folytatódhat a nagy ügynökmúltmutyi.

Az állambiztonsági múlt feltárását célzó törvényjavaslatát Schiffer András, az LMP frakcióvezetője kilencedszer is beterjeszti, mint mondta: egy nagy törvényjavaslatban foglalja össze azon kezdeményezéseket, amikkel „a 20. század árnyaitól meg lehet szabadítani a 21. századi megújuló Magyarországot”. 

Az LMP-s kezdeményezés egyik célja, hogy zárják ki a közhatalmi pozíciókból a diktatúra egykori vezetőit és azokat, akik a kommunista állambiztonság hivatásos állományú tagjai voltak. Ők nemhogy államtitkár vagy állami cég vezetője, de még miniszteri, miniszterelnöki tanácsadó se lehessenek – mondta Schiffer András, aki szerint az Országgyűlésnek köteleznie kell a kormányt és a miniszterelnököt: járjon el azért, hogy kiderüljön, 1944 és 1991 között milyen magyar vonatkozású adatok, dokumentumok keletkeztek az NKVD, majd KGB irattárában.

Kezdeményezik azt is, hogy a Nemzeti Emlékezet Bizottság, „amelyet a Fidesz állított fel fideszesekből” év végéig gyűjtse össze: milyen érintettségük volt a kommunista állambiztonsággal azoknak, akik 1989 október 23-ától „az új magyar demokrácia vezénylő hídján álltak”.

Schiffer András szerint ha a Fidesz nemet mond a törvényjavaslatra, világossá válik, hogy „a Fidesz-KDNP folyamatosan átveri saját szavazótáborát, szavakban antikommunista, tettekben viszont fedezi a múlt árnyait”.

Kérdésre válaszolva kétségbeejtőnek nevezte, ha valóban a Miniszterelnökséghez vonnának adóhivatali feladatokat. Mint mondta, a kormányt be lehet zárni, hiszen minden érdemi funkciót Lázár János intéz – írja az MTI.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.