330 kg, Magyarországra tartó heroint fogtak

Románia eddigi legnagyobb drogfogását jelentették be a bukaresti hatóságok: a nyomozók 330 kilogramm, több mint hatvanszázalékos tisztaságú heroint foglaltak le előző nap a Pete–Csengersima közúti határátkelőnél.

A drogot egy Magyarország felé tartó, román rendszámú kamionban, duplafalú üzemanyagtartályokban találták meg. Claudiu Cucu, a rendőrség szervezett bűnözés elleni részlegének vezetője elmondta: a csempészek a rejtekhelyeket ólomlemezekkel vonták be, hogy ne lehessen felfedezni az átvilágításkor, a kábítószercsomagokat pedig csípős paprikával és borssal kezelték, hogy a drogkereső kutyák se fogjanak szagot. A „Green Arrow” fedőnevű rendőrségi műveletet 4 éves nyomozás előzte meg, amiben a török, ukrán és nyugat-európai kollégákkal is együttműködtek.

A heroinszállítmányt a csempészek Hollandiába akarták juttatni, ahol a feketepiaci értéke eléri a 8 millió eurót, ha viszont sikerült volna 15 százalékos tisztaságú adagonként piacra dobni, ennek akár ötszörösét, 40 millió eurót is kifizettek volna érte a vásárlók.

A hatóságok két román és két török állampolgárt vettek őrizetbe az ügyben, akik a korábban megszokottól eltérő útvonalat használtak: az Afganisztánban beszerzett drogot nem a balkáni országokon keresztül szállították, hanem a Fekete-tengeren először Ukrajnába juttatták, és onnan került az Európai Unió területére. A szállítmányt állítólag a Suceava megyei Szeretvásárnál (Siret) léptették be Romániába.

A rendőrségi helikopterrel Bukarestbe szállított több mázsányi heroint az újságíróknak is bemutatták a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) székházában rendezett sajtóértekezleten. (MTI)